Invazia militară declanșată de Rusia în Ucraina afectează „fundamental şi în mod dramatic” securitatea europeană și globală, însă comunitatea internaţională a dat un răspuns „unitar şi rapid”, a declarat duminică preşedintele Klaus Iohannis, care a mers împreună cu premierul Nicolae Ciucă la Baza Mihail Kogălniceanu.

Klaus IohannisFoto: Captura video

  • "Agresiunea militară declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental și în mod dramatic securitatea europeană, cea transatlantică și cea globală.
  • Comunitatea internațională a răspuns unitar și rapid. Au fost luate măsuri substanțiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei, greu încercate de această agresiune extrem de brutală, în care și-au pierdut viața și au fost răniți și foarte mulți civili.
  • Pe de altă parte, au fost implementate o serie de pachete de sancțiuni foarte dure și extinse la adresa Rusiei și a Belarusului", a declarat Iohannis.

El a arătat că România s-a mobilizat exemplar – și autoritățile, și societatea civilă, și mediul privat - și "toată lumea a rezonat cu drama de la granițele noastre", ajutându-i pe refugiați.

În ceea ce privește securitatea, la nivelul NATO s-au accelerat măsurile de pregătire a forțelor Aliate și se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic.

  • "Țara noastră va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
  • În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă", a mai spus Iohannis.