Călin Georgescu, propus recent președinte de onoare al AUR și al cărui nume este vehiculat pentru poziția de premier din partea AUR, este vizat de un dosar penal deschis de Parchetul General în urma declarațiilor făcute despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu, despre care spunea că "au făcut și fapte bune”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanți ai Parchetului General au declarat marți pentru HotNews.ro că Parchetul General s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Georgescu și a deschis un dosar penal pentru infracțiunea prevăzută la articolul 5 din OUG 31 / 2002:

  • "Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe".

Această faptă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul penal a fost deschis de Parchetul General în 4 februarie, au precizat sursele citate.

"Istoria a fost mistificată și sunt foarte mulți oameni fabricați"

Călin Georgescu spunea în 31 ianuarie, într-o emisiune la Antena 3, că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu "au făcut și fapte bune”.

În emisiunea de la Antena 3, Georgescu a fost întrebat dacă nu se teme că se va izola pe scena politică prin declarațiile prin care îi plasează ca "eroi naționali" pe Corneliu Zelea Codreanu și pe Ion Antonescu.

  • "Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul și dacă nu spui adevărul nu ai cum să fii lider.
  • (...) Istoria a fost mistificată și sunt foarte mulți oameni fabricați, iar cel puțin în ultima perioadă, ultimii 30 de ani, puterea a fost luată pe bani. Sub acest aspect, referitor la întrebarea pusă, trebuie să păstrăm un echilibru.
  • Au fost și fapte bune, și fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru și este treaba lor, nu a noastră. Față de martiri nu pot să am păreri, dar pot să spun, repet, că sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră”, a afirmat Călin Georgescu.

(De la minutul 4.42)

El a mai spus că "Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”. Întrebat despre asasinarea lui Armand Călinescu și Nicolae Iorga la ordinul legionarilor, Georgescu a răspuns: "Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.

Nu este pentru prima dată când Călin Georgescu îi califică pe Zelea Codreanu și Ion Antonescu "eroi prin care a trăit istoria națională".

(De la minutul 1.40)

George Simion: Călin Georgescu a făcut o gafă

Vorbind la Antena 3 despre discursul celui propus să fie președintele de onoare al AUR, Călin Georgescu, care îi consideră eroi pe generalul Antonescu și pe Corneliu Zelea Codreanu, George Simion a spus luni seară că ”Georgescu a făcut o gafă” și că se dezice de orice atitudine legionară sau antisemită.

  • ”Nu sunt un simpatizant al Mișcării Legionare... Le cer acestor oameni să-și revizuiască atitudinea fiindcă nu poți face politica viitorului cu aceste atitudini”, a afirmat Simion.

Liderul AUR a susținut că dacă Georgescu nu își va clarifica public aceste opinii, atunci nu va putea fi președintele de onoare al partidului.