Salvamontiştii din Maramureş au intervenit luni pentru salvarea, dintr-o zonă greu accesibilă, a unei femei de 80 de ani cu dificultăţi de respiraţie, relatează News.ro. Pentru a ajunge la victimă, trei kilometri au fost parcurşi pe jos, prin nămeţi de un metru şi jumătate. Salvatorii montani reclamă lipsa mijloacelor de avertizare acustice şi luminoase care le-ar da prioritate în trafic şi i-ar ajuta să ajungă mai repede la intervenţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Acţiune a Salvamont Maramureş în zona Mara, jud Maramureş. Apelul venit prin 112 ne-a anunţat despre faptul că, într-o zonă greu accesibilă (acces doar la pas) o femeie în vârstă (80 ani) are nevoie urgentă de ajutor având, printre alte probleme medicale, dificultăţi mari de respiraţie. Salvatorii montani se deplasează în zona menţionată pe drumul Baia Sprie- Gutin - Mara, ulterior urmând să parcurgă cei aproape 3 km fără acces auto până la casa bătrânei pe jos, prin nămeţii care măsoară mai bine de 1.5 m”, a transmis, luni, Salvamont Maramureş.

Salvamontiştii reclamă lipsa mijloacelor de avertizare acustice şi luminoase care le-ar da prioritate în trafic şi i-ar ajuta să ajungă mai repede la intervenţii.

„Din păcate, în lipsa legislaţiei care ar permite în astfel de cazuri folosirea semnalelor acustice şi luminoase şi ar asigura prioritate în trafic, deplasarea echipei de intervenţie este extraordinar de dificilă şi înceată totodată. Salvatorii montani au reuşit cu greu să ajungă la casa bătrânei si au extras-o, transportând-o în siguranţă până la echipajul Ambulanţei Maramureş”, au mai transmis salvatorii din Maramureş.

La rândul lor, reprezentanţii Salvamont România au precizat că Salvamont este „serviciu de urgenţă doar cu numele şi responsabilitatea, în rest, prioritate în trafic, zero, din cauza imposibilităţii folosirii mijloacelor de avertizare sonoră sau luminoasă”.