O fabrică în care erau contrafăcute țigări a fost descoperită de polițiști într-un depozit subteran, în judeţul Hunedoara, fiind dotată inclusiv cu instalaţie de bruiaj pentru orice semnal electronic şi cu zeci de camere video pentru monitorizare. Ţigările pe care suspecţii intenţionau să le producă acolo ar fi valorat, pe piaţa neagră, 750.000 de euro.

Conform Poliției Române, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au destructurat un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de țigarete contrafăcute. Patru persoane urmează să fie propuse pentru arestare.

Potrivit sursei citate, în urma unor percheziții făcute în județele Hunedoara și Suceava a fost descoperită o fabrică de țigări contrafăcute. Linia de producție funcționa în incinta unui depozit amenajat subteran, amplasat sub o hală, la domiciliul unuia dintre suspecți.

Au fost descoperite și ridicate 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate, necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.

Anchetatorii au descoperit că imobilul în care se afla fabrica era conectat, în mod clandestin, la rețeaua de energie electrică. De asemenea, în interior, a fost descoperită o instalație de bruiaj pentru orice semnal electronic.

Conform DIICOT, în luna ianuarie 2022 a fost constituit un grup infracțional organizat care producea clandestin țigarări și, totodată, comercializa țigarete de contrabandă din Serbia și Ucraina.

Procurorii spun că inculpații au achiziționat, în cursul anului 2022, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o comună din județul Hunedoara, într-o încăpere aflată în subteranul unei hale, în incinta unui parc de dezmembrări auto.

De asemenea, aceștia au achiziționat circa 6.500 de kilograme de tutun, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 500.000 de pachete țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete pot fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 750.000 de euro, spun procurorii DIICOT.

"Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de 35 camere de luat vederi, imaginile fiind expuse pe 3 monitoare, precum și un dispozitiv tip ,,jammer” pe care îl foloseau la bruierea semnalului GSM al telefoanelor mobile și semnalului de emisie-recepție al dispozitivelor tip dronă din zonă, ce puteau face obiectul unei supravegheri", afirmă procurorii.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate, necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.

Vineri urmează să fie propusă arestarea preventivă pentru 4 persoane cu vârste cuprinse între 36 și 44 de ani, dintre care una în lipsă, pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, producerea de produse accizabile, care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, deținerea produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, folosirea unei firme, embleme sau a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant și producerea în orice mod, importul, exportul, depozitarea, oferirea spre vânzare ori vânzarea unor mărfuri sau servicii purtând mențiuni false privind brevetele de invenții, brevetele pentru soiuri de plante, mărcile, indicațiile geografice, desenele ori modelele industriale, topografiile de produse semiconductoare, alte tipuri de proprietate intelectuală.