​​Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, că una dintre cele mai mari provocări - "provocarea unei generaţii" - este "restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia", care "a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului".

Jean-Yves Le DrianFoto: Karim JAAFAR / AFP / Profimedia

Oficialul francez a luat parte la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

  • "În opinia mea, una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună este restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia.
  • Aceasta este, fără îndoială, provocarea unei generaţii. Dar este, în acelaşi timp, o provocare urgentă. Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului", a declarat şeful diplomaţiei franceze.

El a vorbit, în acest context, de "încercarea de a impune o logică a zonelor de influenţă" şi de "angajarea în manevre de ingerinţă chiar şi pe teritoriul Uniunii Europene şi NATO".

  • "Pentru a găsi un nou echilibru cu vecinul nostru rus, trebuie să formulăm un set de principii cu aliaţii şi partenerii noştri - şi asta facem.
  • Dar trebuie, de asemenea, noi, europenii, să fim capabili să îl conturăm - şi arătăm astăzi că suntem cu adevărat capabili, pentru că, în cele din urmă, această sarcină implică aspecte care nu afectează pe nimeni aşa cum ne afectează pe noi", a arătat Le Drian, citat de Agerpres.

Ministrul francez a evocat principiile securităţii colective în Europa, suveranitatea statelor, inviolabilitatea frontierelor şi integritatea teritorială a statelor, libertatea fiecărui stat de a decide asupra alianţelor sale şi a organizaţiilor la care doreşte să adere, drepturile omului şi libertăţile fundamentale, a căror aplicabilitate este universală.

  • "Chiar şi în acest context, acestea sunt şi principiile pe baza cărora Rusia îşi oferă, astăzi, toate mijloacele pentru a putea să le calce în picioare în Ucraina. Vreau să fiu extrem de clar: Rusia trebuie să fie conştientă de lovitura pe care şi-ar da-o ei înseşi dacă ar efectua un nou atac împotriva acestei ţări, pentru că europenii nu ar accepta acest lucru", a susţinut Le Drian.

Oficialul francez a vorbit în acest context despre un "angajament solemn" comun:

  • "Am început deja să pregătim sancţiuni masive pe care le-am adopta fără ezitare împotriva Rusiei, dacă ar trebui să se ajungă la asta, şi am început să ne coordonăm cu partenerii noştri americani pentru a gestiona consecinţele asupra economiei noastre".

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat că este responsabilitatea aliaţilor să încerce să definească, în relaţia cu Rusia, "termenii unui dialog exigent privind reglementarea relaţiei de competiţie strategică". El a apreciat că, "fără reguli, coabitarea cu Rusia este o coabitare instabilă şi periculoasă".