Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi penale de 48.000 de lei, într-un dosar în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţiile de avere.

Victor Grigorescu, ministrul energieiFoto: AGERPRES

Victor Vlad Grigorescu a fost cercetat penal de Parchetul General pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, însă el a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, scrie Agerpres. Acest acord a fost aprobat miercuri de judecătorii instanţei supreme, care au dispus aplicarea unei amenzi penale.

  • "(...) condamnă pe inculpatul Grigorescu Victor Vlad la 36.000 lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile-amendă înmulţite cu 300 lei pe zi-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
  • (....) condamnă pe inculpatul Grigorescu Victor Vlad la 36.000 lei amendă penală (corespunzătoare a 120 de zile-amendă înmulţite cu 300 lei pe zi-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.
  • Aplică inculpatului Grigorescu Victor Vlad pedeapsa cea mai grea de 36.000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse, şi anume 12.000 lei, în final urmând să execute pedeapsa principală rezultantă de 48.000 lei amendă penală", se arată în decizia instanţei.

De asemenea, magistraţii au dispus desfiinţarea înscrisurilor falsificate de fostul ministru, respectiv "contractul înregistrat sub nr. 136973/04.06.2014 la Administraţia Financiară a Sectorului 1 Bucureşti, încheiat între Grigorescu Victor Vlad şi Gretton House, cutia poştală 65, str. Duke, Grand Turk, Turks&Caicos Island, British West Indies; declaraţiile de avere nr. 2087/17.12.2015, nr. 2140/26.01.2016 şi nr. 2381/15.06.2016 completate de inculpatul Grigorescu Victor Vlad".

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Acordul prin care fostul ministru şi-a recunoscut vinovăţia a fost trimis în instanţă în noiembrie 2021, fără ca Parchetul General să facă un anunţ public în acest sens.

Singura menţiune oficială cu privire la acest caz a fost un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale din 23 iunie 2021, în care se anunţa că preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererea Parchetului General de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru Victor Vlad Grigorescu.

Presa, inclusiv HotNews.ro, a scris că acest dosar a fost deschis ca urmare a unor verificări realizate de Agenţia Naţională de Integritate în anul 2016, în urma cărora au fost descoperite nereguli în declaraţiile de avere depuse de Victor Vlad Grigorescu în anii 2015 şi 2016, referitor la nedeclararea unui imobil.

La vremea respectivă au fost neclarităţi şi cu privire la o tranzacţie privind o platformă online (monitoreu.com) deţinută de Victor Vlad Grigorescu, dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat.

Astfel, în octombrie 2016, Victor Vlad Grigorescu anunţa că, în perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015, a cedat drepturile de folosinţă asupra platformei de internet pentru suma de 792.000 de lei, însă mai multe publicaţii l-au acuzat că refuză să precizeze cine a fost beneficiarul tranzacţiei.

Fostul ministru declara că site-ul respectiv nu era destinat publicului larg şi era mai degrabă o aplicaţie software şi un instrument de filtrare a informaţiilor publice.

Cine este Victor Grigorescu

Victor Grigorescu (45 ani) a venit, în noiembrie 2015, în Guvernul Cioloș ca ministru al Energiei, făcând parte la vremea respectivă din Consiliul de Administratie al Electrica, functie pe care o ocupa de circa un an. În perioada 2007-2011, a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, sectia comercială, cu responsabilitati în domeniul politicii comerciale comune a UE.

De asemenea, a fost expert in cadrul Ministerului Economiei si Comertului, în perioada de mandat a fostului ministru Codruț Seres. Pâna să ajungă consilier al fostului ministru Răzvan Nicolescu, timp de doi ani a fost director la AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din aceasta postura a consiliat clienti din domeniul privat abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH, se arata in CV-ul său.