Soția, dar și influenta mătușă a liderului nord-coreean Kim Jong Un au apărut în public după o lungă absență, în condițiile în care familia conducătoare a țării a fost foarte discretă în timpul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Matusa si sotia lui Kim Jong Un alaturi de liderul nord-coreeanFoto: NK News

Soția lui Kim, Ri Sol Ju, și mătușa sa, Kim Kyong Hui, au participat la un spectacol la Teatrul de Artă Mansudae din capitala Phenian, la o sărbătoare de Anul Nou Lunar, potrivit imaginilor de la televiziunea de stat din izolatul stat asiatic.

Ri a fost văzută ultima dată în public pe 9 septembrie, cu ocazia aniversării fondării țării când s-a alăturat soțului ei pentru a vizita Palatul Soarelui Kumsusan, unde sunt ținute trupurile îmbălsămate ale bunicului și tatălui lui Kim.

"Atunci când (Kim) a apărut în sala de spectacole a teatrului împreună cu soția sa, Ri Sol Ju, în mijlocul muzicii de bun venit, publicul a strigat furtunos: ", a transmis agenția oficială de știri KCNA.

Imaginile televizate au arătat-o pe Ri, îmbrăcată într-o rochie tradițională hanbok roșie și neagră, discutând și zâmbind cu Kim în timpul spectacolului, iar cuplul a urcat pe scenă pentru a da mâna și a face o fotografie cu artiștii.

Soțul lui Kim Kyong Hui a fost executat acum 8 ani

Imaginile au confirmat, de asemenea, prima apariție de după ianuarie 2020 a mătușii lui Kim, Kim Kyong Hui. Aceasta, fost demnitar de rang înalt al Partidului Muncitorilor, a fost văzută urmărind concertul de lângă Ri.

Kim Kyong Hui a fost o figură-cheie în primii ani de putere ai tânărului lider, dar a dispărut din mass-media după ce acesta a ordonat execuția puternicului ei soț, Jang Song Thaek, pentru acuzații de trădare în 2013, înainte de a efectua o revenire surprinzătoare șase ani mai târziu.

Serviciul național de informații al Coreei de Sud (NIS) a spus în 2017 că ea se tratează de o boală nespecificată undeva în afara Phenianului.

Ri atrăsese cândva atenția internațională deoarece îl însoțea adesea pe Kim în ieșirile sociale, de afaceri și chiar militare, o diferență radicală față de tatăl său, Kim Jong Il, care era rar văzut în public cu vreuna dintre soțiile sale.

Ea a fost absentă din mass-media de stat timp de mai bine de un an înainte de a fi văzută participând la un concert în februarie anul trecut, alimentând speculațiile privind sănătatea sa și o eventuală sarcină.

Agenția de spionaj NIS crede că Kim și Ri au trei copii, dar se știu puține lucruri despre aceștia.

Coreea de Nord susține că nu a confirmat niciun focar de COVID-19, dar și-a închis granițele și a luat măsuri dure contra pandemiei, inclusiv restricții de călătorie.