Termenul limită pentru depunerea unei sesizări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) se reduce de la 6 la 4 luni de la decizia definitivă a instanței naționale, iar noua regulă a intrat în vigoare de marți, 1 februarie.

CEDOFoto: DreamsTime

Conform unui comunicat de presă al curții de la Strasbourg, începând cu 1 februarie 2022, termenul de depunere a unei cereri la CEDO se reduce de la 6 luni la 4 luni de la decizia judecătorească națională definitivă în cauză (de obicei, o hotărâre a celei mai înalte instanțe din țara respectivă). Acest nou termen nu este retroactiv - nu se aplică cererilor în care decizia definitivă a instanței naționale a fost pronunțată înainte de 1 februarie 2022.

Reducerea termenului de depunere a cererii la CEDO este făcută în contextul modificării Convenției, care a fost semnată și ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Acest text de modificare a Convenției este deja în vigoare, dar prevedea o perioadă de tranziție care se încheie la 1 februarie 2022. De la această dată, solicitanții și avocații lor trebuie să respecte noul termen. În caz contrar, cererea lor va fi declarată inadmisibilă.