Un bust din bronz al domnitorului Ștefan cel Mare a dispărut din depozitul unei foste unități militare unde fusese dus de primăria din Tecuci, scrie Viața Liberă. Lucrarea, de aproape 3 metri înălțime și 1,5 tone greutate, a fost abandonată timp de aproape 20 de ani de către municipalitate pentru că nu i-a găsit un amplasament în oraş.

bust al lui Stefan cel MareFoto: Viata Libera

În urmă cu aproape două decenii, sculptorul Dan Mateescu a realizat un bust al domnitorului Ștefan cel Mare, iar la acea vreme lucrarea a costat 900 milioane de lei vechi și a fost comandată de Primăria Tecuci. De atunci, nu s-a găsit un loc în care să fie amplasată lucrarea, iar săptămâna trecută angajații primăriei au constatat că bustul lui Ştefan cel Mare a dispărut din depozitul unei unități militare, acum desfiinţată, unde zăcea după ce fusese mutat dintr-un garaj.

Opera de artă din bronz cântărea în jur de 1,5 tone și a dispărut fără urmă, în condițiile în care manipularea sa fără utilaje ar fi fost aproape imposibilă.

”Cred că infractorii au tăiat-o la fața locului și, cel mai probabil, apoi au topit-o. Nici nu știu dacă furtul a avut loc în mandatul meu”, a declarat pentru Viața Liberă primarul din Tecuci, Lucian Costin, care spune că va face o sesizare penală în acest sens.

El spune că trebuie o anchetă "serioasă", pentru că nu este o situație singulară. Au fost furate, de asemenea, și mici protecții din jurul unor copaci din oraș, și acestea tot din metal.

”Trebuie intervenit mult mai dur, pentru că așa nu mai merge. Poliția dă amenzi care nu se plătesc, iar transformarea acestora în zile de muncă în folosul comunității nu rezolvă nimic, ba dimpotrivă. Aceste amenzi ar trebui transformate în zile de închisoare și, doar așa, poate, vom reuși să oprim furturile”, a mai spus Lucian Costin.