Traficantul de arme rus Viktor Bout - arestat intr-o operatiune in Thailanda - a declarat ca se afla la Bangkok in calitate de turist si nu pentru a incheia o tranzactie cu arme. El a negat acuzatia de tentativa sau procurare de bunuri pentru terorism, a declarat, sambata, un ofiter de politie, citat de agentia Reuters. Potrivit Realitatea TV, Bout ar fi trebuit sa ajunga in Romania la inceputul lunii februarie, pentru a perfecta o tranzactie cu rachete sol-aer cu emisari ai gherilelor columbiene FARC (Fortele armate revolutionare ale Columbiei, grupare terorista cu ramnificatii internationale). Afacerea valora 5 milioane de dolari. El urma sa primeasca banii ca sa transporte din Bulgaria pana in America Latina, numai pentru inceput, 100 de rachete sol-aer cu raza scurta de actiune. Bout a fost monitorizat de ofiteri ai SRI si ai Politiei de Frontiera, dupa ce procurorii DIICOT au interceptat operatiunea. Autoritatile romane au lucrat aproape un an la acest caz, iar Bout a fost arestat in Thailanda si cu ajutorul lor.

Convorbirile lui Bout privind tranzactiile de armament

Un agent sub acoperire a fost infiltrat chiar in reteaua traficantului, iar romanii au putut sa intercepteze o parte a convorbirilor in care Bout punea la cale tranzactia de armament cu unul dintre complicii sai (Andrew Smulian).

28 ianuarie, ora 22.00. Conversatie Andrew Smulian - Viktor Bout

Bout: Mi-ar lua intre 5 si 10 zile lucratoare ca sa obtin viza pentru Romania.

Smulian: Este acceptabil, pentru ca ar fi mai dificil ca noi sa venim spre tine. Stii tu pe baiatul ala cu care ai vorbit... vine din jungla. Stii ca are o problema cu actele lui... nu s-ar putea potrivi..

Bout: Inteleg, inteleg...

29 ianuarie, ora 10.00. Conversaţie Andrew Smulian - Viktor Bout

Bout: Suta la suta sigur! Asteptati-ma maximum 10 zile si ajung. Asigura-te ca este real!

Viktor Bout, atras in cursa de ofiteri americani

Pe 4 februarie, Bout a stabilit, prin intermediarul sau, ca armele vor fi livrate cu 200 de parasute deasupra junglei columbiene. O zi mai tarziu insa, o convorbire cu un colaborator roman care trebuia sa-l ajute cu viza, i-a dat peste cap planurile. Intr-un final, se hotareste sa mearga la Bangkok, de teama de a nu fi capturat in Romania. Pe 6 martie, Bout accepta o intalnire cu contractantii, in Thailanda, unde a fost arestat. De fapt, el a fost atras intr-o cursa: reprezentantii gruparii paramilitare erau ofiteri americani care lucrasera sub acoperire.

Procurorul federal din New York a anuntat ca va cere extradarea lui Viktor Bout, pentru a fi judecat pentru "complot prin sustinerea unei grupari teroriste".

Politia thailandeza il cauta si pe complicele lui Bout, Andrew Smulian, care a intermediat tranzactia cu presupusa gherila columbiana. Conform agentilor americani, negocierile prin care Smulian i-a condus pe investigatori spre Bout au avut loc in Romania.