​Guvernul are pe agenda ședinței de luni trei acte normative care vizează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, un proces întârziat din cauza pandemiei. De altfel, una dintre întrebările din chestionar va fi și cum am fost afectați de pandemie. România ar trebui să transmită rezultatele acestui recensământ către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, în caz contrar riscând demararea procedurii de infringement.

Recensamantul populatiei si locuintelorFoto: INS

Unul dintre actele normative aflate luni pe agenda Guvernului vizează adoptarea formei și conținutului instrumentarului pentru Recensământul populației și locuințelor din România în anul 2021.

Printre altele este vorba de cele două chestionare - unul pentru recenzarea locuinței, iar altul pentru recenzarea persoanei.

De remarcat faptul că la acest din urmă chestionar, una dintre secțiuni este dedicată efectelor pandemiei de COVID-19.

Românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, având 5 variante de răspuns: 1. deloc; 2. în mică măsură; 3. oarecum; 4. în mare măsură și 5. foarte mult.

La această întrebare trebuie să răspundă doar persoanele care aveau vârsta de 15 ani și peste la ora "0" din 1 decembrie 2021.

Peste 392,6 milioane de lei de la bugetul de stat pentru recensământul populației și locuințelor 2021

Un alt proiect de Hotărâre aflat pe agenda de luni a Guvernului prevede modul cum vor fi colectate datele.

În document se spune că, în vederea colectării datelor și obținerii rezultatelor definitive ale recensământului, Institutul Național de Statistică creează, completează și prelucrează o bază de date cu înregistrări individuale, numită „baza de recensământ RPL2021“.

Potrivit acelorași prevederi legale, informațiile cu care se încarcă baza de recensământ RPL2021 se vor obține prin:

  • a) colectare indirectă din surse administrative, prin completarea răspunsurilor la unele întrebări din formularele electronice de către I.N.S. cu informațiile regăsite în baze de date ale unor instituții centrale și locale - surse administrative;
  • b) colectare directă de la populație: autorecenzare on-line, interviu față-în-față asistat de calculator;
  • c) imputare prin metode statistice.

Baza de date pentru RPL2021 cu date pentru clădiri și locuințe se realizează până la 31 ianuarie 2022.

  • "Pentru realizarea obiectivelor recensământului și calcularea indicatorilor statistici, autoritățile și instituțiile publice și furnizorii de date sunt autorizați și au obligația să pună la dispoziția I.N.S., cu titlu gratuit, baze de date cu înregistrări individuale, cuprinzând date corecte, actuale și complete, prin raportare la scopul colectării, unic identificate prin CNP sau ISU (identificator statistic unic), în cazul persoanelor, și a altor identificatori stabiliți de comun acord cu deținătorul datelor, în cazul altor unități statistice.", se menționează în nota de fundamentare la acest proiect de Hotărâre.

Nu în cele din urmă, un al treilea proiect de act normativ stabilește că suma alocată din bugetul de stat pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021 (RPL2021) va fi tot în valoare de peste 392,6 milioane de lei, așa cum a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr.1071/2020, doar că sunt aduse modificări și reglementează cum vor fi plătiți recenzorii în 2022.

Pentru mai multe detalii despre Recensământul populației și locuințelor 2021 citește: