Comitetul de coordonare a vaccinării demontează un fake-news propagat în spațiul public, arătând că vaccinul anti-COVID nu conține oxid de grafen.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

Mai multe articole și postări pe platformele de social media care afirmă fals că „oxidul de grafen” este prezent în vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 și care citează un studiu al unui profesor de la Universitatea din Almeria, Spania, au fost distribuite de mii de ori în mai multe limbi.

Acuzația este nefondată și provine dintr-un studiu greșit metodologic. Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer - sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. Mai mult, universitatea s-a distanțat de document și de concluziile sale, a transmis vineri Comitetul de coordonare a vaccinării, pe pagina de Facebook.

Reacția autorităților din România vine însă la câteva luni după ce AFP, de exemplu, arăta, în octombrie 2021, că grafenul a devenit subiectul predilect al unui număr impresionant de mesaje de dezinformare distribuite pe internet de antivaccinişti.

Ce este oxidul de grafen

Grafenul este un nanomaterial (un compus format din particule minuscule) despre care se spune că are proprietăți antibacteriene și antivirale. Printre alte proprietăți pe care le are, este flexibil, conductiv, ușor, puternic și se pare că este cel mai subțire material din lume - ceea ce îl face atractiv pentru inovație. Materialul a fost izolat pentru prima dată în 2004.

O inițiativă de cercetare care poate oferi informații despre proprietățile grafenului este Graphene Flagship, care este finanțată de Comisia Europeană și „reunește aproape 170 de parteneri academici și industriali din 22 de țări”.

Conform experților, oxidul de grafen este un derivat al grafenului, care este mai solubil.

„Oxidul de grafen este o substanță diferită, care poate avea până la 50-60% oxigen. Prezența atomilor de oxigen duce la o structură complet diferită de grafen, care a fost utilizată în baterii, senzori, cerneluri și multe altele”, a explicat Maurizio Prato de la Graphene Flagship pentru AFP.