Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” a reclamat manifestări antisemite la Memorialul Holocaustului din Bucureşti, săvârşite sub ochii jandarmilor în momentul în care erau comemorate victimele Holocaustului. Poliția Capitalei a anunțat că a fost deschis un dosar penal.

ceremonie la Monumentul HolocaustuluiFoto: Ambasada Israelului

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania ”Elie Wiesel” a semnalat pe Facebook că, într-o zi în care vorbim despre memorie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Memorialul Holocaustului din București au avut loc manifestări antisemite sub ochii Jandarmeriei.

Reprezentanții institutului au postat și o fotografie cu o coroană depusă la memorial, cu următoarele mesaje: ”România a salvat 400.000 de evrei în timpul Holocaustului” / ”Să nu uităm, despre Holocaust: Jumătate din adevăr este minciună” (în limba engleză).

Poliția Capitalei a anunțat că, în urma imaginilor apărute în spațiul public, Secția 17 Poliție s-a sesizat din oficiu și face cercetări pentru infracțiunea prevăzută de art.3 din Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului: "fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antisemite constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi".