Avocatul familiei fetiţei care a murit lovită de o mașină condusă de un polițist pe o trecere de pietoni din Sectorul 1 al Capitalei cere să fie audiată și cea de a doua fată rănită în accident, spunând că aceasta ”este bine şi vrea să ajute la aflarea adevărului”.

Accident in Capitala cu o masina de politieFoto: Captura video

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia Raisei, fetiţa de 13 ani moartă în accidentul provocat de un poliţist pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei, cere audierea Marinei, cea de-a doua fetiţă, care a supravieţuit accidentului şi a cărei stare de sănătate este bună, el propunând procurorului de caz să discute cu copila la locuința acesteia.

El a afirmat, joi, că Marina ”e bine şi vrea să ajute la aflarea adevărului”, fiind dispusă să discute cu procurorul despre ce s-a întâmplat atunci.

Avocatul a precizat că a solicitat procurorului de caz audierea copilei la locuința acesteia, pentru ca ea să nu fie supusă unor noi traume.

  • ”Nu putem să o audiem în Parchet. Mi se parte o chestiune mult prea intruzivă în viaţa ei şi, mai ales că este tulburată în urma accidentului, cererea a fost de audiere la domiciliul fetei şi aşteptăm să se pronunţe doamna procuror inclusiv pe această cerere”, a afirmat avocatul, citat de News.ro.

Cuculis susţine, de asemenea, că este importantă audierea unui alt poliţist, care este coleg cu cel aflat la volanul autospecialei implicate în accident:

  • ”Mai este încă un martor, cred eu, foarte important, pe care l-am identificat în urma audierii pe care am avut-o săptămâna trecută cu inculpatul Popescu, respectiv acel coleg care l-a dezbrăcat pe Popescu şi a schimbat geaca cu el. Acest coleg este de la Secţia 5, martorul respectiv, şi trebuie să vină să dea declaraţii de ce a făcut gestul acesta”.

Accidentul a avut loc în 13 ianuarie, când Raisa şi Marina au fost lovite de mașina Poliţiei în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. În autospecială se afla un singur poliţist care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice.

Procurorii au stabilit că maşina circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula maşina în momentul impactului. Poliţistul care a provocat accidentul a fost plasat sub control judiciar.

Ce a declarat polițistul la audieri

Polițistul a susținut, la primele audieri de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, că a verificat trecerea de pietoni şi că nu era nimeni acolo, deşi din filmări se vede clar că fetiţele mergeau încet şi doar ulterior au luat-o la fugă.

  • ”A fost o întrebare pusă expres de către mine, şi a spus: nu, eram atent. Singul lucru pe care l-a recunoscut, şi practic lucrurile sunt clare aici, a fost că avea viteză excesivă”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis, precizând că polițistul nu a putut spune ce viteză avea la momentul accidentului.

De asemenea, agentul a mai susținut că nu a lovit-o pe Raisa cu bocancul, pentru a vedea dacă este în viață, așa cum se vede în imagini apărute în spațiul public, și că ar fi sprijinit trupul fetei conform indicaţiilor primite de la operatorul de la 112.

Avocatul a mai spus că reiese clar că la locul accidentului au venit colegi ai polițistului, iar după accident acesta a primit o geacă de la un coleg, motivând că a făcut acest lucru pentru a nu fi linşat de mulţime:

  • "În momentul de faţă reiese clar că au venit colegii săi la faţa locului şi el spune totuşi că acel schimb de geacă, pe care l-a văzut toată lumea, este şi în dosarul de Parchet, de fapt nu ar fi fost un schimb de geacă, ci i-ar fi dat geaca respectivă să îl acopere ca să nu îl linşeze”.

Avocatul a mai spus că declarația dată de polițist este foarte scurtă - "o filă A4, pe faţă, nu şi verso".

  • "A afirmat că în ziua respectivă nu se afla în misiune, trebuie să spunem lucrul acesta, era o misiune banală, toţi poliţiştii sunt în misiune în fiecare zi. Girofarul îl avea pornit, atenţie, pentru că voia să se asigure că este vizibil, astea au fost declaraţiile lui.
  • Şi sigur că, nu în ultimul rând, în momentul în care a produs accidentul respectiv, el spune în continuare că pur şi simplu nu a văzut nimic, nici măcar nu şi-a dat seama (..) nu şi-a dat seama că au fost două victime, ci i-a fost atrasă atenţia”, a mai declarat Adrian Cuculis.

Agentul de poliție era încadrat din sursă externă din anul 2017. Conform Poliției Capitalei, el a obținut permisul de conducere în anul 2012, în România. În anul 2016, bărbatul și-a preschimbat permisul în Marea Britanie. "Având în vedere Convenția de la Viena din 8 noiembrie 1968, permisul de conducere este valabil, pe bază de reciprocitate UE", preciza Poliția.

CITEȘTE ȘI:Poliţistul care a ucis o fetiță pe trecerea de pietoni, scrisoare către familia acesteia: "Am greşit, am greşit şi nu ştiu ce pot să mai fac"