Ambasadorul german Peer Gebauer la București declară că Germania se poziționează în continuare ”ferm” alături de România și consideră că solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO din România şi revenirea la situaţia din anul 1997 trebuie respinse cu fermitate.

Bogdan Aurescu si Peer Gebauer, noul ambasador al Germaniei la BucureștiFoto: MAE

”Nu putem da ceasul înapoi cu 25 de ani. Apartenenţa României la NATO reprezintă o realizare esenţială şi nu poate fi pusă la îndoială de către terţi.”, a declarat ambasadorul.

Începând de la mijlocul lunii februarie, Forţele aeriene germane (Luftwaffe) vor participa cu avioane Eurofighter şi soldaţi la măsura Poliţie Aeriană Întărită Zona de Sud (Enhanced Air Policing South).

”Împreună cu Italia asigurăm securitatea spaţiului aerian al NATO, ca parteneri de încredere, cu o contribuţie vizibilă şi de înaltă calitate. Aceasta reprezintă un semn clar al solidarităţii transatlantice şi europene.”, se arată în comunicat.

Peer Gebauer spune că Germania se declară îngrijorată de situaţia actuală în regiune și consideră că atitudinea Rusiei nu reprezintă doar o ameninţare la adresa Ucrainei, ci afectează securitatea întregii Europe.

De aceea, consideră excelența sa, o nouă încălcare a suveranităţii Ucrainei ar artrage după sine un răspuns european ferm şi comun. În această privinţă, ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbock, s-a exprimat categoric în cadrul reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.