​România este foarte aproape să devină prima ţară europeană fără publicaţii tipărite, avertizează şefii unor ziare care încă mai apar pe hârtie. Din noianul de gazete care ieşeau în tiraje spectaculoase acum 20 de ani, astăzi doar câteva rezistă în format print, cu vânzări mult reduse. Pandemia de coronavirus pare să fi dat lovitura de graţie unei industrii aflate în declin constant în ultimul deceniu, ca urmare a exploziei internetului şi reţelelor sociale. Dacă mai este sau nu nevoie de presă tipărită în ţara noastră se dezbate pe 24 ianuarie, de la ora 21.00, la „Referendum”, emisiunea realizată şi moderată de Mihai Rădulescu la TVR 1. Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

Referendum TVR - Mihai RadulescuFoto: TVR
  • Mai e nevoie de presă tipărită în România? Este întrebarea la care cititorii sunt invitați să răspundă, în cadrul unui sondaj LIVE, odată cu începerea emisiunii. De asemenea, ăși pot spune părerea folosind sistemul de comentarii de la finalul articolului.

Sondajele arată că peste 70% din populaţia activă a ţării se informează din mediul online, pe care îl consideră sursă principală de informare. Sunt însă şi alte cauze care au dus la criza presei clasice? Care e situaţia în alte ţări europene? Merită şi poate fi salvat ziarul pe hârtie? Sau trebuie lăsat să devină istorie? Sunt întrebări la care vom afla răspunsuri luni seară, la ora 21.00, de la invitaţii la „Referendum”: Arina Ureche, director general BRAT, Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, Alexandru Mironov, senior-editor „Ştiinţă şi tehnică”, Cristian Birta, blogger, „Kooperativa 2.0”, Cătălin Tolontan, coordonator editorial „Libertatea”, Cristian Tudor Popescu, cofondator „Republica.ro”.

Mihai Rădulescu: „Suntem confruntaţi cu crize majore: pandemice, de securitate, economico-sociale. Dar în jurul nostru se consumă şi alte crize, mai puţin vizibile, precum dispariţia presei clasice, pe hârtie. Primul ziar românesc a apărut la 200 de ani după primul ziar pe hârtie din lume, editat în vestul Europei. Am tipărit printre ultimii ziare, ar fi o altă contraperformanţă ca acum să le abandonăm primii... Vă invităm, aşadar, să răspundeţi şi dumneavoastră la întrebarea ediţiei: Mai e nevoie de presă tipăriă în România?

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea despre eliminarea pedepselor cu suspendare pentru pedofili, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.