Polițistul care a spulberat-o cu mașina pe trecerea de pietoni pe fetița de 13 ani a trimis o scrisoare familiei acesteia, căreia îi cere iertare și se oferă să îi trimită un ajutor pentru înmormântare: "Sper ca în viitor să nu mă mai percepeţi ca un criminal, ci pe un om care v-a greşit enorm”.

Accident in Capitala cu o masina de politieFoto: Captura video

Scrisoarea a fost făcută publică vineri de către Adrian Cuculis, avocatul familiei Raisei, care spune că are acordul părinților pentru publicarea documentului.

În scrisoarea trimisă familiei fetiției, polițistul își cere iertare și spune că "ar da orice" să poată întoarce timpul înapoi.

  • ”Îndurerată familie,
  • Nici nu ştiu cum să încep, durerea pe care v-am pricinuit-o îmi este de neimaginat şi ştiu că orice aş spune în aceste momente în faţa dumneavoastră nu mai are importanţă, dar, totuşi, vreau să îmi cer iertare. Ştiu că nu o voi primi, dar...
  • Îmi exprim regretul profund faţă de familia dumneavoastră nevoită să treacă prin aceste tragic eveniment.
  • Nu pot să mai fac nimic, aş da orice să pot să întorc timpul, orice. Pot doar în aceste momente să mă rog la Dumnezeu să aibă grijă de sufletul fetiţei dumneavoastră, sunt convins că o va face şi mă rog în acelaşi timp să vă dea Dumnezeu putere în aceste momente grele pe care eu vi le-am cauzat.
  • Ştiu că nu am cum să vă cer acum să mă iertaţi, nici nu mă aştept la asta acum, doar atât sper că în viitor să nu mă mai percepeţi ca un criminal, ci pe un om care v-a greşit enorm şi care va trăi toată viaţa cu această grea apăsare.
  • Am greşit, am greşit şi nu ştiu ce pot să mai fac...
  • Îmi trec multe gânduri şi oricât aş scrie tot aici revină regret enorm cele întâmplate şi aş da orice să pot să mă întorc şi să îndrept ce am făcut. Mă opresc aici pentru că indiferent cât şi ce aş mai spune nu va îndrepta ce am făcut aş dori dacă se poate să vă trimit un ajutor pentru înmormântare orice pot să ofer o voi face ”, susține poliţistul Constantin Popescu.

Raisa şi o altă fetiţă au fost lovite de mașina Poliţiei în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc în urmă cu o săptămână, iar în autospecială se afla un singur poliţist care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice.

Procurorii au stabilit că maşina circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula maşina în momentul impactului. Poliţistul care a provocat accidentul a fost plasat sub control judiciar.

Ce a declarat polițistul la audieri

Polițistul a fost audiat joi de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, unde a susținut că a verificat trecerea de pietoni şi că nu era nimeni acolo, deşi din filmări se vede clar că fetiţele mergeau încet şi doar ulterior au luat-o la fugă.

  • ”A fost o întrebare pusă expres de către mine, şi a spus: nu, eram atent. Singul lucru pe care l-a recunoscut, şi practic lucrurile sunt clare aici, a fost că avea viteză excesivă”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis, precizând că polițistul nu a putut spune ce viteză avea la momentul accidentului.

De asemenea, agentul a mai susținut că nu a lovit-o pe Raisa cu bocancul, pentru a vedea dacă este în viață, așa cum se vede în imagini apărute în spațiul public, și că ar fi sprijinit trupul fetei conform indicaţiilor primite de la operatorul de la 112.

Avocatul a mai spus că reiese clar că la locul accidentului au venit colegi ai polițistului, iar după accident acesta a primit o geacă de la un coleg, motivând că a făcut acest lucru pentru a nu fi linşat de mulţime:

  • "În momentul de faţă reiese clar că au venit colegii săi la faţa locului şi el spune totuşi că acel schimb de geacă, pe care l-a văzut toată lumea, este şi în dosarul de Parchet, de fapt nu ar fi fost un schimb de geacă, ci i-ar fi dat geaca respectivă să îl acopere ca să nu îl linşeze”.

Avocatul a mai spus că declarația dată de polițist este foarte scurtă - "o filă A4, pe faţă, nu şi verso".

  • "A afirmat că în ziua respectivă nu se afla în misiune, trebuie să spunem lucrul acesta, era o misiune banală, toţi poliţiştii sunt în misiune în fiecare zi. Girofarul îl avea pornit, atenţie, pentru că voia să se asigure că este vizibil, astea au fost declaraţiile lui.
  • Şi sigur că, nu în ultimul rând, în momentul în care a produs accidentul respectiv, el spune în continuare că pur şi simplu nu a văzut nimic, nici măcar nu şi-a dat seama (..) nu şi-a dat seama că au fost două victime, ci i-a fost atrasă atenţia”, a mai declarat Adrian Cuculis.

Agentul de poliție era încadrat din sursă externă din anul 2017. Conform Poliției Capitalei, el a obținut permisul de conducere în anul 2012, în România. În anul 2016, bărbatul și-a preschimbat permisul în Marea Britanie. "Având în vedere Convenția de la Viena din 8 noiembrie 1968, permisul de conducere este valabil, pe bază de reciprocitate UE", preciza Poliția.