Cei șapte judecători și procurori din Consiliului Superior al Magistraturii care au boicotat ședința de plen a CSM din acest an anunță că au început procedurile pentru anularea hotărârii din decembrie a Consiliului prin care judecătorul Bogdan Mateescu, președintele CSM în mandatul 2021, a fost votat să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când i-a expirat mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri.

Consiliul Superior al MagistraturiiFoto: Agerpres

Cei 7 magistrați sunt:

  • Judecător Andrea Annamaria Chiș
  • Judecător Gabriela Baltag
  • Judecător Evelina Mirela Oprina
  • Judecător Mihai Andrei Bălan
  • Procuror Tatiana Toader
  • Procuror Cristian Mihai Ban
  • Procuror Florin Deac

Ei consideră că hotărârea plenului CSM din 16 decembrie 2021, prin care a fost stabilit un interimat al fostului preşedinte Bogdan Mateescu, este nelegală și "de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar".

Cei șapte procurori și judecători au anunțat, printr-un comunicat comun, că joi au început procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care cer plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală.

  • "Procedura în fata instanței este una de durată, o hotărâre definitivă putând fi pronunţată chiar după expirarea mandatului acestui consiliu.
  • Gestul nostru este determinat de refuzul membrilor care au adoptat Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021 de a găsi o soluție legală la situația creată prin vacantarea funcției de președinte al Consiliului.
  • Nici cu ocazia ședinței Plenului din data de 16 decembrie 2021, nici în prezent, nu a existat o minimă disponibilitate din partea majorității de a ne asculta argumentele și de a ne respecta poziția de reprezentanți ai colegilor noștri judecători și procurori. Cu toate că soluțiile se adoptă de o majoritate și că toți trebuie să le respectăm, în situația în care doar numărul de voturi, nu și tăria argumentelor susțin o soluție, este necesară obținerea unui consens între membrii Consiliului. Doar în acest fel se poate întări autoritatea acestui organism de rang constituțional, cu efecte benefice pentru funcționarea sistemului judiciar, atât pentru magistrați, cât și pentru societate.
  • Singurii care pot aprecia oportunitatea demersului nostru şi în general activitatea noastră sunt colegii noştri din instanţe şi parchete.
  • De aceea, le cerem lor ca, în cadrul adunărilor generale, să evalueze activitatea fiecărui membru ales. După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri", spun cei 7 magistrați din CSM.

Blocajul din CSM

CSM ar fi trebuit să își aleagă la finalul anului trecut noul președinte cu un mandat de un an, în 2022, însă ambele candidaturi - ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag - au fost respinse. Președintele CSM din mandatul 2021 Bogdan Mateescu s-a autopropus, iar plenul a votat, în 16 decembrie, ca el să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când i-a expirat mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri.

Marți, CSM a avut prima ședință de plen din acest an pentru vacantarea postului judecătoarei Mariana Ghena de la instanța supremă, care s-a pensionat în decembrie, la 57 de ani, cu un an înainte de expirarea mandatului de 5 ani în CSM. În locul acesteia urmează să vină judecătorul Marian Budă de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar planul ar fi ca acesta să fie ales în funcția de președinte pentru acest an, spun surse din CSM.

Mai mulți membri ai CSM acuză însă nelegalitatea desfășurării ședințelor de plen și de judecători ale CSM, care sunt conduse în continuare de către judecătorul Bogdan Mateescu, fiind contestată desemnarea sa ca președinte interimar al Consiliului și al secției.

Ședința de plen a CSM convocată pentru marți nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, lipsind șapte judecători și procurori care îl contestă pe Mateescu. Este vorba despre judecătorii Andrea Chiș, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac, Cristian Ban.

În condițiile în care nu a fost asigurat cvorum, președintele interimar al CSM Bogdan Mateescu a decis să trimită Senatului o adresă pentru validarea ca membru CSM a judecăătorului Marian Budă (supleant), au declarat pentru HotNews.ro surse din CSM. Conform articolului 18 din Legea 317 privind CSM, "Senatul, în prezența majorității membrilor, pe baza raportului Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, validează lista cuprinzând magistrații alesi ca membri CSM".

Aceiași judecători au boicotat și ședința Secției pentru judecători, condusă interimar tot de Bogdan Mateescu, însă cvorumul acesteia a fost asigurat prin participarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care nu a luat parte și la ședința plenului. În aceste zile, la CM au loc și interviurile pentru 12 posturi de judecători la instanța supremă: 4 posturi la secțiile civile, 4 la Secția Penală și 4 la Secția de Contencios Adiministrativ și Fiscal.

Judecătoarea Andrea Chiș, unul dintre magistrații care au boicotat ședințele, reclamă că plenul nu a avut loc din cauza celor "care au refuzat și refuză în continuare să intre în legalitate, punând în pericol nu doar imaginea Consiliului, ci și legalitatea actelor acestuia, vulnerabilizând întreaga activitate a instituției, cu consecințe grave și iremediabile asupra sistemului judiciar".

Ea spune că participarea la o ședință condusă de "un președinte nelegitim" lovește de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiții.

Miza conducerii CSM în 2022 este importantă: expiră mandatele președintelui instanței supreme și șefului Inspecției Judiciare și se schimbă întreaga componență a CSM, aleasă pentru un mandat de 6 ani, iar rolul președintelui Consiliului este esențial.

Alegerile din CSM au avut loc în 16 decembrie pe fondul scandalului legat de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, printr-o decizie a Secției pentru judecători. În aceeași ședință, CSM a sancționat disciplinar cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care au judecat dosare cu nume grele și au criticat modificările aduse de CSM legilor justiției.