​REFERENDUM TVR: Ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu în România? SONDAJ LIVE

de Redacția.     HotNews.ro
Luni, 10 ianuarie 2022, 20:55 Actualitate | Esenţial


Sondaj TVR serviciu militar
Foto: Hotnews
​Ministerul român al Apărării recurge la o campanie suplimentară de recrutare a rezerviştilor voluntari. Mulţi experţi militari pledează pentru armata obligatorie. Acest subiect este dezbătut de Mihai Rădulescu și invitații săi la TVR 1 pe 10 ianuarie, de la 21.00. Emisiunea este realizată în parteneriat cu HotNews.ro.

Invitaţi la dezbaterea din 10 ianuarie în studioul TVR sunt: Iulian Fota, director general Institutul Diplomatic Român (IDR), fost consilier prezidenţial pe securitate naţională, gen. (r) Virgil Bălăceanu, preşedinte Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR), Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică, respectiv Alina Grigore, jurnalist de investigaţie şi corespondent de război, TVR.


LIVETEXT

Iulian Fota: Oricând de lungă e pacea, la un moment dat ea tot se va termina. Armata in teren e o parte a unei discutii mai ample. Nu strică, nici ca persoane, să ne punem întrebarea ce facem în caz de agresiune militară. Vedem cum procedează țările nordice care acționează pentru educarea populației.

Ovidiu Voicu, societatea civilă: Avem 3 tipuri de argumente contra srviciului militar obligatoriu: legal, economic și social și militar.
1. Dreptul de a apăra țara se prevede printr-o lege Organică, deci ar fi nevoie de un nou Referendum și nu d eo lege votată în Parlament

2. Problema Economică: Nu avem nicio dovadă că o armată de voluntari mai mare ar fi mai eficientă decât una de profesioniști și nici costurile nu ar fi mai mici.

3. Strategic militar: România face parte din Alianțe care descurajează războiul. Chiar dacă am intra într-un război, el nu va fi unul clasic, ci se va purta cu tehnică militară modernă și e greu de crezut că vom ajunge să-i pregătim pe voluntari cu această tehnică, că ei vor avea acces la ea.

gen. (r) Virgil Bălăceanu: Trebuie să plecăm de la ideea unui stagiu militar cu rolul pregătirii unei rezerve militare a României. Timpul de 6 luni de zile sau un an nu va permite în mod obiectiv pregatirea unui soldat profesionist. Din 2007, cei care sunt în planurile de mobilizare, vor fi prea îmbatrâniți. Dacă în următorii 15 ani nu vom mai găsi o soluție, vom rămâne fără rezervă militară. Nu există nicăieri în lume o armată fără rezerviști. Exemplul Poloniei este cel mai grăitor, au introdus instituția rezervistului voluntar și au peste 50.000 de rezerviști, iar România are sub 1.000.

Vasile Dîncu, ministrul MApN: Întărirea capacității de apărare trebuie să aibă în vederea o întărirea capacității umane. Avem nevoie de o suplimentare a efectivelor profesionale. Nu este analizată în acest moment revenirea la serviciul militar obligatoriu din mai multe puncte de vedere:
- Analizele noastre arată că nu avem nevoie de forțe așa numeroase
- Motive economice
- Motive Constituționale
- Urmărim capacitarea rezerviștilor, în primul rând
- Gândim în acest moment o altă soluție pentru un stagiu voluntar, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, pentru o perioadă mai scurtăCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18308 vizualizari

 • -17 (51 voturi)    
  multi pensionari vor sa fie in armata (Luni, 10 ianuarie 2022, 20:59)

  Radoh [utilizator]

  mancarea e gratuita, caldura si apa calda sunt

  eu sunt pentru
  • +12 (32 voturi)    
   Sarcasmul tau (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   E contraproductiv.
   • +1 (9 voturi)    
    Intr-un fel, are dreptate (Marţi, 11 ianuarie 2022, 13:30)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Cine decide pentru cine?...

    Serviciul militar obligatoriu inseaman, evident, impunerea unei obligatii suplimentare. Cine o impune, cine o suporta?.. Eu nu am facut armata si o intreaga generatie dupa mine, la fel. Ce drept avem sa votam sa-i trimitem pe altii sa o faca?

    O alta intrebare importanta - Cum se restabileste echilibrul drepturi / obligatii? Ce primeste la schimb cel care isi sacrifica tineretea pentru asa ceva? Sa ridice mana sus cine ar refuza sa mai traiasca inca 6 luni la 18 ani...
  • +11 (17 voturi)    
   hei (Marţi, 11 ianuarie 2022, 4:38)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   La fel e si la puscarie.
  • +7 (13 voturi)    
   vor sa fie in armata doar pana (Marţi, 11 ianuarie 2022, 7:30)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   la 40 de ani, cand ies la pensie. Restul populatiei mai si munceste, pana la 65-70 de ani, tara trebuie sa functioneze.
 • -15 (97 voturi)    
  categoric da (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:06)

  Itsoc [utilizator]

  serviciul militar ii va ajuta pe actualii baietei cu blugii mulati si trotinete sa se maturizeze, sa nu mai stea cu parintii pana la 30 de ani si sa voteze USR ca sa schimbe lumea.

  eu as introduce serviciul militar pentru acelasi motiv.
  • +2 (62 voturi)    
   Oau bre! (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:26)

   mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Un Itsoc isi da adevarata personalitate in public! Vai de noi cu asemnea idei! Astept mai departe si apologia ceausisto-comunista cu ce bine era inainte, cu ce barbati adevarati facea armata si alte gogorite ale unor frustrati care isi inchipuie ca sint barbati daca au facut armata, daca barbatul e barbat in casa si locul femeii e la cratita si altele asemenea. RIP!
   • -11 (57 voturi)    
    Norvegia... (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:42)

    X-Files [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

    Norvegia...(tara in care fiecare locuitor e multimilionar in dolari, la propriu) a facut referendum daca "armata sa fie obligatorie".
    Raspunsul popular a fost "DA" pentru ca, in pofida celor ce le cred generatiile Milenium sau Internet, armata e o scoala sau, mai bine zis, e scoala sanatatii mentale a unei natiuni.
    Preintre altele, acea decizie explica de ce numaruul imbecililor asocietali din Norvegia e redus, chiar comparand cu tari cu nivel de trai asemanator.
    • +18 (36 voturi)    
     Spui Minciuni (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:49)

     Adi_rus [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

     Nu e adevarat ca in Norvegia fiecare locuitor e multimilionar in dolari. Asta e o minciuna mai mare decat casa.
     • +4 (14 voturi)    
      Ba e adevarat, pot sa confirm! (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:41)

      aladdin [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

      Doar ca nu a mai scris tot contextul, era prea lung, originalul era asa:
      Norvegia...(tara in care fiecare locuitor "care are peste doua milioane de dolari" e multimilionar in dolari, la propriu)...
     • +16 (20 voturi)    
      hei (Marţi, 11 ianuarie 2022, 4:41)

      john70 [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

      Da, in Norvegia, fiecare cetatean e multimilionar, numai ca banii ii tine statul norvegian.
    • +3 (5 voturi)    
     Norvegia... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:16)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

     are populatie putin mai mare decat a Bucurestiului din 5,4 milioane de locuitori au 23mii activi... si inca vreo 40000 in rezerva dar pot aloca cirva 7 miliarde de dolari pt bugetul armatei...
     Romania are circa 18milioane de locuitori are 68mii soldati activi si inca 40mii in rezerva DAR aloca putin sub 6 miliarde de dolari pt bugetul armatei...
     Deci, Norvegia poate sa aiba statgiu obligatoriu pt ca are mai multi bani la o populatie mai mica... Vrei sa mai stii si alta tari cu stagiu obligatoriu: Israel, Elvetia, Suedia... Vezi cumva vre-un tipar?
    • +3 (3 voturi)    
     Da stii de ce au votat norvegienii da !? (Marţi, 11 ianuarie 2022, 16:23)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

     Acolo politicienii si statul prin reprezentantii sai, sunt in slujba cetatenilor. Toate bogatiile tarii sunt administrate ca veniturile sa fie in folosul oamenilor, spitale, educatie, infrastructura iar surplusul de bani in fondul suveran de investitii.
    • -1 (1 vot)    
     armata e o distrugere a spiritului (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:41)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui X-Files

     dupa ce iesi vei abuza si tu pe altii, ca doar e normal
  • +11 (27 voturi)    
   Cu ce? (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:29)

   piticulrau01 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Ar fi bun dar nu se mai poate:
   Cu ce ii echipezi , ce le dai sa manance, unde vor fi cazati cu ce tehnica si armament vor lucra? Armata nu are cu ce sa ii echipeze la timp si corect pe cei profesionisti, masinile armatei se vad pe strada alea non euro mascate de fum. Fostele mari unitati care se autogospodareau au disparut de mult sau ii trimitem la cules de porumb cum se facea odata?
   • -12 (48 voturi)    
    armata nu e doar taras grabis si plancton (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:44)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui piticulrau01

    armata e o institutie cu mii de meserii, nu toata lumea trebuie sa se tarasca prin transee, unii pot sa lucreze in electronica, sa invete meserii, ordine si rigoare.

    eu as include inclusiv stagii de 6 luni pentru fete, sa invete notiuni de prim ajutor, de medicina, de radiotelegrafie si comunicatii.

    multi isi pot descoperi pasiuni in ceea ce fac in armata.

    cel mai mult insa e despre responsabilitate, ordine si rigoare.
    • +23 (27 voturi)    
     E planton nu plancton (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:02)

     piticulrau01 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     E adevarat ce zici armata are mai multe specialitati,dar mai bine sa se angajeze in armata si sa devina profesionist pe diferite speciaitati cum ai zis tu,dar nu in termen nu va avea timp sa invete nimic cum trebuie va fi ca aia de au facut armata acum cateva decenii au tras 3 cartuse si se cred acum Rambo.
     • +15 (19 voturi)    
      nu-ti bate capul (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:50)

      GIGI_CIOC@N [utilizator] i-a raspuns lui piticulrau01

      banuiesc ca el a fost scolit in armata, de aia e asa telectual semidoct.
    • +5 (7 voturi)    
     Noi faceam sectoare si plantoane (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:21)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     (nu plancton, care este stratul de alge care pluteste pe ocean). Planton este un soi de paza, pe care o fac militarii. Se face in 3 schimburi, cei mai dezavantajati fiind cei din schimbul 2 ptr ca trebuiau sa se scoale in mijlocul noaptii si sa stea de paza.
     • 0 (0 voturi)    
      apar toti expertii in plantoane.. ;) (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 9:11)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Iti recomand sa citesti mai atent definitia planctonului. Vei fi uimit sa afli ca nu sunt doar alge..

      Plantonul este un serviciu de utilitate, in cazul in care are nevoie un ofiter de voi. Ca doar nu va dadeau arme si munitie, sa le plimbati prin dormitoare in timp ce restul dormeau?.. ;)
    • 0 (0 voturi)    
     este absolut evident pt toti.... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 19:05)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

     ...ca nu stii mai nimic despre armata moderna... si mai mult nu ai cea mai vaga idee despre contextul socio-politic modern...
     As putea sa intru in detalii dar mi-as pierde timpul...
   • -6 (8 voturi)    
    hei (Marţi, 11 ianuarie 2022, 4:42)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui piticulrau01

    Nici o problema, se vor aplica modelul norvegian (vor folosi chiloti celor dinainte) si modelul german (in loc de arme, cozi de matura).
  • +6 (28 voturi)    
   Unde-ai făcut armata? (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:47)

   Gabu [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   'Mneata ori ești apevist ori faci parte din grupul acela de băieți cu sorginte sănătoasă care-au învățat în armață cum se face funda la pantof!
  • +5 (15 voturi)    
   Ce parere ai de copiii care nu stau cu parintii (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:49)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   de la 10-12 ani? Pentru ca parintii sunt plecati la munca. Ei ce au de castigat din armata?

   Si oricum, argumentul e gresit. Nu au unii nevoie de armata, in primul rand armata are nevoie (sau nu) de ei. Armata nu e club social unde se invata chestii pentru viata. Nu in primul rand oricum.
  • +19 (21 voturi)    
   Nu știi ce spui (Marţi, 11 ianuarie 2022, 7:10)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Am "făcut armata" cum se zicea pe atunci. Și după aceea u m-am simțit cu nimic mai pregătit pentru a face față cât-de-cât unui război.
   Pe deasupra, erau destui imbecili care se împușcau aiurea. Când dai o armă cuiva trebuie să fii cât se poate de sigur că nu este atât de tâmpit încât să se joace cu ei și să împuște pe cineva din greșeașă. Se întâmplau multe accidente în acele vremuri.
   În prezent a fi militar este o meserie. Cere anumite calități fizice și un anumit psihic. Și mai cere și o pregătire specială. Nu mai este ca în vremea lui Napoleon, nici ca în 1916, nici măcar ca în 1940. Armata, pe lângă o pregătire fizică, presupune în prezent și multă tehnică. Un an de pregătire militară este tare puțin. Iar cine a făcut un an, sau chiar doi de pregătire militară, dacă nu se antrenează și se pregătește constant, după 5 ani este aproape ca și când nu ar fi făcut.
   Problema societății românești nu este că nu avem serviciul militar obligatoriu, ci că sistemul de educație este la pământ.
   Ceea ce se învață nu pregătește pentru ce este nevoie în lumea reală, și, mai ales, nu sunt insuflate valori morale.
   • +13 (15 voturi)    
    Solutia este armata de profesionisti (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:27)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    si nu de militari in termen. In 6 luni de zile am facut doar de 2 ori trageri, in rest ne alergau si isi bateau joc de noi, inlcusiv am prestat munci acasa la ofiteri.
    De asta vor armata obligatorie, ca sa puna recurtii sa munceasca acasa la ofiteri.
    Ma rog, pe mine nu ma mai incorporeaza ptr ca deja am o varsta, insa va sfatuiesc pe cei tineri sa nu cumva sa va lasati pacaliti si sa votati vreodata ptr stagiul militar obligatoriu. In realitate este o mare pacaleala, in cel mai bun caz e pierdere de timp, dar de cele mai multe ori tinerii soldati vor fi folositi ptr uzul personal al ofiterilor (inclusiv munca la vila pe care si-o face comandantul).
   • 0 (0 voturi)    
    nu te chinui sa ii dai argumente... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:19)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

    ...omul este clar incapabil sa le "rumege"...
    • 0 (0 voturi)    
     imi cer scuse... ma refeream la Itsoc (Marţi, 11 ianuarie 2022, 19:08)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     ... nu la BEDE...

     Scuze inc-o data!
 • -4 (36 voturi)    
  "Aicea nu merge cu rapoarte" (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:19)

  FazaTerminala [utilizator]

  "Dacă te pui cu ei, te mitraliază ăștia..."

  Scoate persoane cu dizabilități, handicapați și mutilați, pe bandă rulantă

  Lăsați profesioniștii să își facă treabă!

  Avem NATO, avem organisme militare internaționale capabile să organizeze și realizeze procesul de apărare
  • 0 (40 voturi)    
   Mah (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui FazaTerminala

   Tara se Apara cu Romani. Punct
   • +8 (28 voturi)    
    sigur (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:43)

    Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Poate acum 100 de ani.
   • +1 (13 voturi)    
    Nato inseamna si Romania (Marţi, 11 ianuarie 2022, 1:20)

    ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Nu avem suficienta expertiza sa ne organizam singuri dpdv militar si nici tehnic.

    De exemplu nu avem rachete hipersonice, arme nucleare, scut antiracheta, arme anti-satelit, drone, inteligenta artificiala.

    Succesul in viitorul razaboi va fi dat de algoritmi si de tehnica, nu de soldati tropaind pe muzica de treceti batalioane. IT-ul va fi critic in urmatoarele confruntari, epoca baionetei a apus.
    • +1 (13 voturi)    
     Ce vorbești Franț?! (Marţi, 11 ianuarie 2022, 1:55)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

     Aici prin răsărit principala problemă sun omuleții verzi cu kalașnickoave. La ăia poți să ie areți algoritmul până amețești. :)
     • +7 (9 voturi)    
      Ce vorbesti Vasilica?! In razboi ai fi ... meniu (Marţi, 11 ianuarie 2022, 11:03)

      ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Cu un elicopter ii matur pe toti zi sau noapte. Nu omuletii sunt problema cu suportul pentru/impotriva lor.

      Cred ca nu ai amintiri legate din razboiul din Irak cand o mana de oameni cu tehnica potrivita captura o divizie de zeci de mii de militari irakieni.

      Un roi de drone il coordonezi prin algoritmi.
      Identificarea automata a dusmanilor o faci prin algoritmi - altfel te ataci singur sau ataci ce nu trebuie.

      Coordonarea atacului asupra altui roi de drone inseamna algoritmi.

      Avionul il conduci partial uman partial algoritmi.

      Racheta anti-tanc sau anti avion e dirijata prin algoritmi. Sunt controlere care sunt programate prin algoritmi de control.

      Aproape orice lucru care are si curent contine si un calculator, de exemplu telefonul, masina. Masina, pentru reglarea temperaturii automata foloseste .... ghici ce .... algoritmi.

      Daca tu crezi ca problema principala sunt niste omuleti la numar si nu tehnica esti naiv cat incape.

      In unul din razboaiele modiale in Franta o divizie de soldati americani au pornit atac de pe cai cu sabia. De partea cealalta ii asteptau nemtii cu mitraliere. Iti imaginezi cred macelul.

      Daca crezi ca oamenii ca numar sunt problema, nu-ti fa griji ca te ajut. Vin cu un elicopter (gen apache) si ii elimin. Daca e chiar si noapte, cu ajutorul termoviziunii tot ii elimin.

      Dar pentru asta am nevoie de superioritate aeriana. Orice avion, elicopter - in ziua de azi folosesc pentru a-si mentine stabilitatea in caz de turbulente - ghici ce ... algoritmi. Stii familii de algoritmi speciali pentru asta, unii mai inteligenti, altii mai putin inteligenti.

      Un razboi poate sa convearga intr-unul de insurgenta insa fara tehnica de partea ta sansele sunt minime.
      • -1 (5 voturi)    
       Franț, ai văzut prea multe filme & jocuri video (Marţi, 11 ianuarie 2022, 16:43)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

       În primul rând România nu are niciun elicopter Apache sau similar. România mai în serviciu are 57 elicoptere Puma model 1970 ce pot fi doborâte cu pistolul. Doar 22 din ele sunt înarmate dar nu blindate. Speranța lor de supraviețuire în câmpul tactic se măsoară în minute. Eu am prins câteva luni în Afghanistan în 2010 cu garda națională. Sunt pilot de elicopter brevetat, dar am servit ca medic. Am ieșit totuși de curiozitate la câteva acțiuni în teren. Eficacitatea elicopterului împotriva infanteriștilor împrăștiați e extrem de redusă. E util împotriva vehiculelor și obiectivelor statice.

       America are mii de elicoptere din care peste 1000 blindate. A angajat de ordinul sutelor în Afganistan și cu toate astea tot a fost nevoie de infanteriști în teren. Cu toată tehnologia și banii săi America nu poate renunța la amărâtul de infanterist, care rămâne coloana vertebrală a armatei. Cum crezi că ar putea-o face România care e departe de a avea tehnologia și banii SUA?

       La aia cu dronele vorbești din filme. O dronă trebuie să rămână mică spre a fi greu detectabilă. Asta înseamnă că are capacitate de transport redusă. Ea e valoroasă pentru recunoaștere în câmpul tactic și pentru găjbirea lui alde Ibrahim „emir” ca individ dar are valoare 0 (zero) în respingerea unui atac masiv.

       Rachetele antitanc ghidate trebuie ghidate de cineva :) Adică de o echipă de militari calificați. Principala armă antitanc ghidată a României, racheta sovietică 9M14 Maliutka a fost folosită masiv prima oară în războiul arabo israelian din 1973. Pe arabii defetiști și fanfaroni (exact ca tine) nu prea i-a ajutat. Efectele ei împotriva unei forțe mobile blindate israeliene formate din rezerviști bine pregătiți și cu moral extrem de ridicat au fost exact 0. Arabii au fost dați peste cap și tancurile israeliene ale lui Ariel Sharon s-au oprit doar la amenințările americane.

       Tehnica e esențială pe câmpul de luptă dar nu valorează nimic fără oameni bine pregătiți și dedicați
       • 0 (2 voturi)    
        tot ce si spus tu este doar partial adevarat (Marţi, 11 ianuarie 2022, 19:44)

        IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

        Eficacitatea elicopterului împotriva infanteriștilor împrăștiați e extrem de redusă. Corect! Dar as putea adauga si ca eficacitatea infanteristilor imprastiati este extrem de redusa... In esenta, un atac concentrat presupune sa ai un numar de soldati care sa poata trage spre acelasi obiectiv, luand in calcul razele de actiune pt o arma de asalt moderna (i.e. derivativele unui AK-47) de cira 300m, asta inseamna ca infanteria ta este suficient de stransa la un loc cat sa faca elicopterele de atac eficiente... De unde stiu asta? Din doctrinele militare ale oricarei forte militare moderne, dar plm poate americanii habar nu au ce vorbesc...

        IAR 330 Puma nu este un elicopter de atac la fel cum este AH-64 Apache sau Bell AH-1 Cobra, este un elicopter multi-rol care poate sa aiba si rol de atac la sol (dar nu ala este rolul lui principal...) AH-64 este rezistent la "small-arms fire" dar orice peste 12.5mm (.50cal) va da gauri in el...

        Eficienta infanteriei americane a fost data (din WW2 incoace) de suportul aerian primit (vezi chestia cu doctrina de mai sus)... Talibanii depaseau numeric pe americani 10 la 1 si cu toate astea nu prea au castigat batalii directe, nu pentru ca erau americanii zmei ci pt ca putea folosi drone, elicoptere, avioane si artilerie atunci cand aveau nevoie... Infanteria fara sprijin valoreaza exact cat Ibrahim „emir” pe care il pomenesti tu (zero)...

        Cat depre rachetele anti-tanc, pai depinde de rachete... AGM-114 Hellfire trasa din drone si sau Apache sunt ghidate prin laser fie de la sol (cum zici tu) sau direct de catre platforma care lanseaza racheta (i.e. drona, elicopter, etc)
        • +2 (2 voturi)    
         Ceea ce am spus e cât se poate de adevărat (Marţi, 11 ianuarie 2022, 20:58)

         Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

         Eu vorbesc din experiență, tu vorbești povești. Din nou, elicopterul e eficient împotriva unor ținte mari. Ideea e că oricum România nu are elicoptere de atac. deci poveștile alea aberante că vine Dorel cu elicopterul și e zmeu sunt trebuiri copilărești.

         Dimpotrivă - tactica de bază a infanteriei e să fie cât mai împrăștiată tocmai pentru ca loviturile antipersonal să aibă eficacitate scăzută.

         Povestea cu Apache e mai complicată. Cea mai mare parte a elicopterului rezistă la lovituri de 12.7 de la câteva sute de yarzi. Dar elicea anticuplu e foarte vulnerabilă. Nu rezistă nici la proiectilele de infanterie de calibru mic. Odată ea lovită elicopterul își pierde stabilitate și se prăbușește necontrolat. Ăsta e și motivul pentru care piloții ce zburau cu sub 100 de knots în câmpul de operații sau angajau aiurea șalvaragii ajungeau direct în fața curții marțiale, dacă nu erau doborâți în prealabil.

         România nu va avea niciodată în fața potențialilor săi adversari superioritatea tehnică pe care o aveau americanii față de talibani. Tocmai de aceea trebuie să aibă o armată suficient de numeroasă și rezerviști bine pregătiți.

         Infanteristul american e foarte bun din cauză că el crește cu arma în brațe. Merge la vânătoare de pe la 6-7 ani. El are au arma lui de calibru mic (22LR) la acea vârstă. Are rezistență fizică și are măcar două ore de sport pe zi la școală din clasa I până într-a XII-a.

         Cât despre rachetele antitanc nu e vorba despre ce e pe piață ci despre ceea ce are armata română adică racheta 9M14 model 1963. Oricum în pofida faptului că armata americană are rachete antitanc mult mai performante șine totuși în serviciu și modernizează mereu mii de tancuri și alte vehicule blindate. De ce oare dacă racheta rezolvă tot? Păi vezi?
       • +1 (3 voturi)    
        continuare... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 19:59)

        IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

        Razboiul arabo-isreaelean "Yom Kippur" (1973) nu a fost castigat doar de rezervistii eroi, ultra pregatiti ai Israelului ci mai cu seama de lipsa de coordonare dintre Egipt si Syria si abilitatile technico-tactice ale armatei active Israeliene. Da, rezervistii au fost extrem de competenti si au contribuit la victoria Israelului dar fara restul de infrastructura militara care sa permita integrarea lor in structurile de comanda si control acest lucru ar fi fost imposibil...
        In esenta Israelul are 2 armate: o forta activa si o forta de rezervisti ambele echipate la fel similar si integrate in aceeasi structura de comanda si control... Logistica pentru un asemenea sistem este uimitoare iar banii alocati sunt pe masura... Israelul aloca 5,3% din PIB-ul lor pt armata (adica vreo 20 miliarde dolari, ceea ce inseamna de peste 3 ori cat alocam noi)... Da, daca trebuie, trebuie (iar pt ei chiar trebuie), cam greu sa sustii un asemenea angajament bugetar in Romanica unde nu avem bani nici de un cacat de autostrada....
        • +2 (2 voturi)    
         Ideea era alta (Marţi, 11 ianuarie 2022, 21:12)

         Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

         Și anume aceea că o armată de rezerviști poate fi una foarte bună. La fel cum o armată profesionistă foarte fi una foarte proastă. Niciuna din ele nu garantează victoria, dar măcar o armată profesionistă ce are o rezervă consistentă îți conferă siguranță. O armată profesionistă fără rezerve garantează eșecul într-iun conflict major.

         În orice caz divizia blindată a lui Ariel Sharon ce a spart frontul arab dintre armatele a II-a și a III-a egipteană, încercuind armata a II-a egipteană în deșert și încheind astfel războiul din 1973 era o divizie de rezerviști. Ariel Sharon însuși era rezervist rechemat peste noapte în armată imediat după atacul arab.

         Ideea de bază e că o forță importantă de rezerviști cu pregătirea cât de cât la zi e esențială. Ea e la baza doctrinelor militare ale țărilor cu armate performante ca Israel, SUA, UK, Taiwan, Coreea de Sud, etc.
         • 0 (0 voturi)    
          daca incepei asa... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 22:13)

          IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

          am fi avut o discutie mult mai productiva...

          Da, este adevarat... ar fi util sa ai o forta de rezervisti... O forta de rezervisti volutari (asa cum ati fost dvs pt armata americana) poate functiona foarte bine atat timp cat exista fonduri pt ea...
          Divizia lui Ariel Sharon avea acelasi tip de tancuri (Centurion) pe care le avea si armata activa si nu puteam compara ce inseamna rezervist la israelieni cu ce inseamna rezervist la oricare alta natiune... La ei un rezervist este un militar care face si altceva in timpul liber, la noi un rezervist este un civil care se joaca de-a soldatul din cand in cand...

          Oricum dilema poll-ului de pe HN este daca data ar trebui introdus stagiul militar obligatoriu... Iar aici, raspunsul este clar nu... drept dovada SUA a abolit inrolarea obligatorie in anii 70... Motivatia este simple nici un individ fortat sa faca ceva nu va face acel ceva cu placere si cu atat mai putin nu va considera ca acel ceva va merita sacrificiul suprem... Notiuni legate de tara si popor sunt vagi si intelese diferit de persoane diferite...
          • +2 (2 voturi)    
           Nu-i așa (Marţi, 11 ianuarie 2022, 23:56)

           Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

           După câte am înțeles eu rezerviștii israelieni fac mai puțină pregătire militară pe an ca cei americani.

           În garda națională americană petreci 1-2 weekend-uri pe lună cu pregătirea militară. Eu ca să-mi păstrez brevetul de pilot trebuie să scot măcar 80 de ore de zbor pe an. E acceptabil să scazi la 50 de ore pe elicopter, dacă zbori cel puțin 120 de ore în plus cu un avion sau elicopter privat - ceea ce fac eu oricum.

           Serviciul militar obligatoriu nu a existat ca atare niciodată în SUA. A fost așa numitul „drafting” care însemna recrutarea prin tragere la sorți. Nu puteau fi încorporați oricum toți tinerii ce ajungeau la vârsta serviciului militar din cauză că erau și sunt prea mulți. Iar recruții voluntari depășesc oricum necesitățile armatei, deci s-a renunțat la „drafting”.

           Însă e în continuare în efect așa numitul Selective Service Registration.

           https://www.sss.gov/register/who-needs-to-register/

           E practic înregistrarea tuturor tinerilor între 18 și 25 de ani, care pot fi mobilizați în caz de necesitate pentru serviciul militar. Neînregistrare te duce la pușcărie

           Personal cred în continuare cu tărie în necesitatea serviciului militar obligatoriu în România. Dacă în SUA sunt mai multe arme decât cetățeni, în România situația pregătirii militare e catastrofală. Si vin vremuri maronii bine.

           Trebuie să rămână armata profesionistă ca principala componentă de apărare însă trebuie pregătită și o forță de rezervă. În acest moment serviciul militar obligatoriu pare cea mai bună opțiune de a se ajunge relativ rapid la o forță de rezervă suficientă.
     • +1 (3 voturi)    
      taci... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:22)

      IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      caci habar nu ai ce spui...
   • 0 (0 voturi)    
    sigur.. (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:20)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ...caci tu asa ai invatat la istoria....
    Doamne cat de ignoranti pot sa fie unii...
  • +1 (33 voturi)    
   Dacă te aștepți să fi apărat doar de NATO... (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:45)

   Tutea [utilizator] i-a raspuns lui FazaTerminala

   ... adică de bărbați din statele aliate - că ai noștri sunt la coafor - ești naiv, stimabile! Cât au venit alții să-ți măture curtea sau să-ți înmoaie posmagii, tot atât vor sări să te și apere, dacă "masculii" tăi stau ascunși în case, sub fustele mămicilor, prietenelor sau soțiilor.
   • +1 (3 voturi)    
    Suntem stat membru într-o alianță militară interna (Marţi, 11 ianuarie 2022, 13:05)

    FazaTerminala [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

    Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord este
    una dintre principalele organizaţii internaţionale
    la nivel mondial. Aceasta este o alianţă politică şi
    MILITARĂ, formată din 30 de ţări membre din Europa şi America de Nord.

    Aceste ţări cooperează în domeniul securităţii şi al
    apărării. Astfel, NATO oferă o legătură unică între
    cele două continente pentru cooperarea politică şi
    de securitate.

    https://www.nato.int/
    • +1 (1 vot)    
     Tu pe ce lume trăiești?! (Marţi, 11 ianuarie 2022, 16:57)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui FazaTerminala

     NATO înseamnă foarte mult datorită Americii. În rest lucrurile arată foarte trist. 70% din germani,. italieni și spanioli nu ar fi dispuși să pună mâna pe armă pentru a-și apăra un aliat din NATO. Mai mult de jumate din ei nu cred că violența e justificată pentru apărarea propriei țări (?!) Câți din ăștia crezi că se vor repezi să-ți apere ție șoriciul?!

     Și chiar dacă ar vrea să apere, Germania a rămas în ultimii ani cu mai puține tancuri ca România sau Polonia. Nu se poate apăra pe ea însăși. Cum te aștepți să te apere pe tine în timp ce-ți înfuleci șaorma și-ți sorbi berea?!

     Dacă rușii atacă mâine Estonia, câți români ar pune mâna pe armă s-o apere?! Io zic că cam tot atâția câți spanioli ar pune mâna pe armă ca să apere România. :)

     Asta e enorma problemă a NATO. Depinde exclusiv de America, iar America a învățat o lecție aspră în Vietnam: Nu merită să-l aperi sau să-l ajuți pe ăla care nu se apără în primul rând el însuși din toate puterile.

     Dacă România chiar ține la pielea ei, trebuie să aibă capacitatea de a se apăra măcar un timp limitat în mod energic. Altfel nu va fi ajutată de nimeni.
   • 0 (2 voturi)    
    iar daca tu crezi... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:34)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

    ca poti sa ii iei pe aia care se duc la coafor si sa ii motivezi sa iti apere granita, redistribuind din banii cu care ai putea sa echipezi o armata profesionista nu esti doar naiv, esti prost de-a binelea....
    Da, poate aliatii nu or sa vina sa te ajute, dar nici sa "trimit la armat" toti "neajutoratii" nu are cum sa mearga... Nu de alta, dar Romania a mai incercat asta si in trecut, si a fuctionat mai deloc...
    Apropo, iti aduci aminte cam care era numarul de crime, sinucideri si accidente in randul cadrelor militare înainte de 2007?
    • +1 (3 voturi)    
     N-ai înțeles nimic (Marţi, 11 ianuarie 2022, 17:52)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     Orice națiune are deșeurile ei. Însă nu-ți zidești temeliile statului pe deșeuri. Eu sunt convins în continuare că deșeurile sunt doar o minoritate. Dacă nu e așa atunci toată discuția asta e degeaba și șansele de supraviețuire ale României ca națiune și stat sunt 0.

     Tratatele de dezarmare din Europa limitează efectivele armatei române permanente la 75000. E OK pe timp de pace dar e insuficient în caz de criză majoră. Iar la timp de criză nu mai ai timpul fizic să pregătești de la 0 zeci de mii de recruți. De aceea e necesară o forță de rezervă semnificativă, în opinia mea cel puțin egală ca număr cu armata activă
     • 0 (2 voturi)    
      Da si nu... dar mai mult nu... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 20:08)

      IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      Avem 68000 de soldati activi care trebuie sa faca fata unei invaziii... Invazii, a cui? A Ungariei sau a Bulgariei? Matematic nici daca se aliaza Ungaria si Bulgaria nu ar putea sa ne bata caci avem PIB-ul mai mare decat PIB-ul cumulat al celor doua tari, bugetul alocat pt armata este cu 60% mai mare decat suma bugetele alocate armatelor ale celor 2 tari si avem cam acelasi numar de cadre active cat are Ungaria si Bulgaria la un loc.... Deci nu, cele 2 tari nu reprezinta un pericol real, atunci cine, Rusia?
      Raspunsul este ca: depinde.... Rusia nu mai poate mobiliza 10 milioane de soldati cum a facut in WW2 (numarul real de soldati pe care ii poate sustine in mod real este in jur de 2mil din care doar jumate sunt forte active regulate restul rezervisti reactivati)... Tinand cont de imensitatea geografica a Rusiei, le-ar fi imposibil sa trimita toate fortele lor la granita noastra deci in mod realist numarul de soldati cu care ar trebui sa ne confruntam ar fi de circa 150-200 mii... Oarecum acesta fiind si numarul pe care il vedem acum la granita cu Ucraina... Deci nu am avea de a face cu o lupta 1:10 ci de 1:2 (poate 1:3) iar noi am fi in defensiva... Eliminand diferente de tehnoligie militara, instruire si motivare, 1:3 ar oferi sanse reale celor din defensiva sa respinga un potential atac... Deci, criterile de reusita nu sunt doar cele umane iar nivelul de instruire, moralul si mai ales accessul la tehnica de lupta moderna sunt cele care pot schimba soarta oricarui conflict... Practic numerele conteaza atunci cand tehnica militara a fiecarei parti este comparabila si, invers... Problema este ca cei 150 mii de rusi de la granita cu Ucraina sunt echipati cu armament similar cu cel pe care il au americanii, au tancuri de ultima generatie, au access la drone, au support aerian si mai ales, au acoperire aeriana aproape perfecta... Problema celor 150 de mii nu sunt numerele ci tehnologia pe care o au la dispozitie...
      • 0 (2 voturi)    
       Fă un efort de imaginație (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 5:43)

       Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

       Ce se întâmplă dacă NATO se prăbușește mâine? Ți se pare absurd? Mie mi se pare posibil.

       NATO există și are valoare atâta vreme cât SUA sunt în NATO. Una din puținele teme asupra cărora ambele partide americane sunt de acord e faptul că NATO e o structură ce nu mai servește interesele americane. Refuzul prostesc și obraznic al țărilor europene de a investi ăia 2% din PIB pentru apărare a fost una din ultimele picături. Opinia publică americană e aproape unanimă asupra inutilității NATO.

       Surorile NATO: SEATO și CENTO s-au desființat demult. Deci se poate.

       SUA mai sunt în NATO doar din cauză că niște politicieni bătrâni și pe moarte mai au nostalgii. Dar dacă moțiunea de ieșire din NATO ar ajunge în Senatul SUA ar fi votată fără probleme de 70%-80% din senatori din ambele partide. Mult pese cei 67% necesari.

       Dacă sau mai degrabă când se va întâmpla asta Româna va rămâne cu o armată rahitică și fără rezerve în fața tuturor vecinilor ei care au fiecare câte o revendicare.

       În ce privește Ungaria și Bulgaria greșești. Ambele țări au fiecare rezervele de prima linie de 30000-40000 oameni și linia a doua de peste 100000. România are 1000 de oameni în rezervă în total!!! Ca blindate ambele sunt mult mai bine echipate ca armata română având T-72. România se bazează pe tancul T-55 model 1949 :) Tancurile românești mai noi (TR-85) sunt în mare parte casate, au fost păstrate cele mai vechi rusești pentru că piesele și întreținerea sunt mai ieftine. :)

       Bulgarii au avioane de luptă MiG-29 și Su-25 ambele excelente pentru atac la sol. Ungurii au SAAB39 și Mig-29. Amble țări posedă elicoptere de atac blindate Mi-24. România n-are niciun elicopter de atac și are o duzină de F-16 cumpărate la mâna a 3-a + vreo 20 de Mig-21 model 1974 cu resursele practic expirate.

       Nu uita că România decartează peste 60% din bugetul apărării pe pensiile apeviștilor lui Ceaușescu.

       În caz de conflict situația poate fi mai rea ca-n 1940 dacă nu se face ceva rapid...
       • 0 (0 voturi)    
        let's cross that bridge when we get there... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:16)

        IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

        .... daca drobul se prabuseste ce ne facem... Daca SUA decide sa renunte la NATO (ceea ce nu se va intampla ever) vom vedea atunci ce facem... Dar ideea sa taiem bani de la educatie, sanatate sau de la infrastructura caci nu siguranta nimeni nu va taia pensiile smecherilor ca sa ne pregatim pt un razboi utopic spune multe despre nivelul unora de inteligenta...

        Dar hai sa luam numerele oficiale conform unor surse de incredere (de exemplu: https://www.mod.bg/en/doc/cooperation/20210427_Program_2032.pdf ). Document oficial al statului Bulgar prin care ei considera ca 3000 (nu 30000) de rezervisti sunt suficienti in 2021... iar aici ai legea prin care s-a constituiti forta de rezervisti VOLUNTARI ai bulgarilor: http://www.comd.bg/en/acts/armed-forces-republic-bulgaria-reserves-act
        Ungaria nu sta mai bine decat am zis initial (20000 rezervisti): https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=hungary

        Cat despre fortele lor aeriene: Mig-29UB Bulgaresti-lor sunt mai vechi decat F-16 Block15-urile noastre si sunt si mai putine... Iar noi mai avem si Mig-21 lancer-uri... Dar cel mai tare m-am atacat la fraza legata de tancuri... De unde naiba ai scos ca noi am taiat TR-85 si am pastrat T-55... Recomand un Google search: Parada militara 2018 si vorbim dupa... Daca nu stiiti sa faceti diferenta intre T-55 si TR-85, metoda simpla este sa numarati rotile care fac contact cu pamantul... (5 - T-55, 6-TR)...

        Dar in toate cazurile, chiar daca tehnica ar fi mai veche decat a vecinilor asta nu face decat sa argumenteze punctul meu de vedere, si anume ca este mult mai utila investitia in tehnologie noua decat sa dam banii cu pentru a plati pt o noua generatie de APVisti... caci recrutarea fortata nu va avea nici un efect benefic nici pe termen scurt nici mediu, in afara de a crea un fals sentiment de securitate pt niste "intelectuali" iesiti la pensie...
 • -10 (38 voturi)    
  ceva super normal ! (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:31)

  icoanafacatoare [utilizator]

  am făcut armata și nu regret deloc, „„Hai liberare !„„
 • +5 (41 voturi)    
  Cei 36% care ați votat DA (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:46)

  Nyk1 [utilizator]

  Sper să vă ia pe voi cu arcanul.
  • +3 (3 voturi)    
   nu cred ca toti care au votat chiar sunt (Marţi, 11 ianuarie 2022, 14:34)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   in pericol sa fie recrutati. In realitate multi se bucura de raul altora, ar dori sa fie armata obligatorie numai sa ii vada pe altii chinuindu-se.
   Prin anii 2002 aveam o colega de serviciu care s-a bucurat sincer ca unui coleg i-a venit ordin de incorporare...ea nu avea niciun avantaj de aici, dar s-a bucurat sa il vada pe colegul chinuit in aramta.
 • +11 (19 voturi)    
  Solutia e simpla (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:53)

  Adi_rus [utilizator]

  Eu zic asa. Razboiul modern nu se face in transee ci se face cu tancuri, tab-uri, masini cu lansatoare de rachete pe ele, drone, avioane, fregate, submarine.
  E foarte usor de identificat pe baza profesiei ce ar putea face in armata un civil. Esti sofer sau mecanic? F bine, in maxim o luna de iinstructaj poti conduce tanc, tab sau lansator de rachete. Esti IT-ist? Cum iti suna pilot de drone sau operator de rachete? Esti medic? Pai tu stii unde ajungi daca porneste un razboi.

  Ia sa confiste guvernul averile facute din coruptie, sa taie pensiile speciale si dupa aia sa cheme aceste categorii de civili la stagii de instructaj militar dar platite. Pai nimeni nu se duce o luna sau doua pe gratis. In plus soferii de tir si IT-istii au salarii mari.

  Deci tot combaterea coruptiei e solutiei. Asa cum ne spune UE.
  • 0 (0 voturi)    
   pare simplu pe hartie.... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 21:34)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   problema devine cand incerci sa transpui ce ai pe hartie in practica...
   - Un M1A2 Abrams folosese un mic volan pentru a putea fi conduse doar ca un tanc nu este condus de 1 singura persoana... Un tanc modern are nevoie de 4 oameni: un comandant, si 3 sub-ofiteri fiecare cu functia luni (soferul, tunarul, incarcatorul) ... Pentru fiecare pozitie in tanc iti trebuie luni, daca nu ani ca sa devii experimentat... si, da, daca echipamentele de pe tanc sunt foarte moderne acest timp poate sa scada, dar nu o sa fie niciodata 0...Cu cat tehnica de lupta este mai invechita cu atat timpul necesar instruirii este mai mare...
   - Un tanc un avion sau o drona are nevoie de mentenanta... Presupunand ca ai acele tancuri, drone, avioane cu care sa echipezi rezervistii, cine face mentenanta pt aceste echipamente? Tot rezervistii? Cum rezolvi potentialele riscuri de securitate care ar aparea daca ai lasa "toti civilii" sa aiba access la informatii secrete legate de anumite tehnologii militare si, cum poti sa califici un individ sa devina un mecanic cat de cat capabil de fiecare data cand faci upgrade la tehnologie? In ambele cazuri iti trebuie bani si o legislatie bine pusa la punct... Noua ne lipseste si una si alta...
   Ce inseamna operator de rachete? Sunt cateva tari care au asemenea "operatori" dar sunt oarecum rezervati pt un anumit tip de rachete (ICBM) si nu iti trebuie IT pt asta...
   Ce treaba are IT-ul cu dronele? Nu toti cei care stau in fata unui monitor de PC au abilitati de a pilota drone... A fi pilot de drone este similar cu a fi pilot pe un avion cu diferenta ca nu esti, propriu-zis, in avion... ITul se ocupa cu progamarea (scrierea soft-ului pt o drona, de exemplu) sau mentenanta unui sistem de calcul... Da, poti utiliza pe unii IT-isi in analiza si mentinerea securitatii retelelor de comunicatii dar nu toti pot sa faca asta... Este ca si cum ai spune ca daca toti cei care lucreaza intr-un service auto sunt si mecanici si electricieni...
  • 0 (0 voturi)    
   PS... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 21:36)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   daca crezi ca IT-ul castiga salarii mari, nu te impiedica nimeni sa te angazezi in IT.... Industria IT din romania are in continuare deficit de forta de munca....
 • +9 (17 voturi)    
  Cu penuria asta de locuri de munca (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:56)

  vladulu [utilizator]

  este un moment extrem de prielnic sa creezi o armata de profesionisti, oferind salarii, nu mari, dar decente, special in acest scop. Dar pentru a face rost de bani trebe mai intai sa elimini pensiile speciale, sa tai din salariile parlamentarilor si altor politici care taie frunze la câni si sa scoti pe toata lumea la pensie la varsta de pensionare, nu cu doua-trei decenii mai devreme.
  Dar nu cred ca in Romania de astazi exista o forta politica atat de responsabila si patriotica pentru a face asa ceva. Astia care conduc astazi tara mizeaza pe faptul ca indiferent cine va invada tara ei o vor duce la fel de bine. Patria nu inseamna nimic pentru ei. Poporul nici atat. Aici, stapanirea straina a fost inlocuita cu stapanirea autohtona, care s-a dovedit a nu fi cu nimic mai prejos.
  • +9 (13 voturi)    
   Penurie de locuri de munca? (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:56)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui vladulu

   Mai curand de amatori pt. locurile de munca existente.
   • +3 (3 voturi)    
    "...pt. locurile de munca existente" (Marţi, 11 ianuarie 2022, 13:47)

    Bibishor [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    ...dar platite foarte prost.
 • +25 (35 voturi)    
  E o bataie de joc (Luni, 10 ianuarie 2022, 21:58)

  Walking_dead [utilizator]

  Am facut armata printre ultimii. Pentru mine a fost a pierdere de vreme. Am ramas cu impresia daca vrei sa vezi ce cote poate atinge prostia umana inroleaza-te in armata.
  Vad ca unii scriu aici ca armata te maturizeaza. Nu e adevarat, te face prost, te spala pe creier, te invata sa urmezi ordine idioate fara sa te gindesti la consecinte sau sa ai remuscari.
  Singura institutie care te maturizeaza, te invata si te pregateste pentru viata e scoala.
  • +8 (20 voturi)    
   da.. (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:52)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   aia care scriu ca te maturizeaza,ce ..'te face barbat' ca tinerii de azi sunt nu stiu ce si nu stiu cum, sunt aia care au fost in armata si faceau numai mistouri de colegi,glume copilaresti si-i chinuiau pe aia mai slabi. Asta a fost fain ,in opinia lor.
  • +7 (9 voturi)    
   In cel mai bun caz armata e pierdere (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:30)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   de vreme...ptr unii a fost si sursa de trauma, soldatii ajungand bataia de joc a gradatilor sau a soldatilor mai vechi.
   In armata noastra inveti sa minti, sa furi, sa pacalesti.
   Bine ca nu a fost razboi, ca multi ofiteri isi gaseau sfarsitul, odata ce soldatii se trezeau cu munitie de razboi pe mana.
 • -4 (32 voturi)    
  nu le-ar strica tinerilor (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:03)

  gigilu [utilizator]

  Asta ar fi o metoda de a-i tine departe pe baieti de telefoane si i-ar invata sa fie mai disciplinati si ca viata nu e pe tik tok, snap chat, instagram si feisbuc. Insa trebuie si personalul armatei sa vina cu alta mentalitate ( ceea ce e greu, daca nu chiar imposibil) nu sa se poarte mizerabil cu noii recruti doar pentru ca asa s-au purtat si altii cu ei la vremea lor. Baietii care au facut armata pana in 90 stiu ca erau ingroziti de perspectiva plecarii in armata insa acum multi cred ca nu le-a stricat. Printre tarile europene in care serviciul militar este obligatoriu sunt :Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Lituania si Suedia -tari mici -. Nu mai mentionez Israelul unde si fetele fac armata.
 • +8 (28 voturi)    
  un pic (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:07)

  Cetateanu [utilizator]

  Un pic n-ar strica! Atat xcat sa invete sa asculte de ordin sa traga cu arma. Se poate infiinta si garda nationala pe urma. Nu se stie cand le vine unora chef sa culega "floricele" pe aici!
 • -4 (32 voturi)    
  E util dacă se face bine (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:09)

  Amerlocu [utilizator]

  Câteva luni de pregătire militară ar fi deosebit de utile. Suficient pentru „copiii mămicii” să învețe câteva despre lumea reală. Să știe să folosească o armă, sau să aibă ceva noțiuni despre supraviețuire. Nu în ultimul rând dacă România va fi vreodată în pericol să aibă pe cine să mobilizeze.

  Armata actuală de 75000 de combatanți e zero lei zero bani în caz de conflict major. Trebuie să existe neapărat o forță de rezervă.

  Cea mai prosperă și una din cele mai civilizate țări europene, Elveția, are serviciul militar obligatoriu. Acum vreo 10 ani USR-ul elvețian a lansat un referendum de desființare a sa. Peste 70% din elvețieni au votat pentru păstrarea serviciului militar obligatoriu. Asta cred că spune ceva foarte important.
  • +3 (7 voturi)    
   Cu ce bani? (Luni, 10 ianuarie 2022, 23:01)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Uita-te cat e bugetul armatei si vino cu o solutie: majorare sau fifty-fifty? Luam avioane sau recruti? Rachete sau plantoane?

   Eu zic ca cea mai buna aparare e o economie puternica. Razboi intre saraci vs. bogati... eu zic ca devine clar care are sanse mai bune, chiar daca saracii sunt mai multi.
   • +2 (12 voturi)    
    E foarte simplu (Marţi, 11 ianuarie 2022, 0:24)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Dai afară 100000 -150000 de bugetari. Care e problema?! Statul va funcționa la fel de prost dar se face aproape automat loc pentru pregătirea în serii de 2-3 luni a rezerviștilor. E ceva ce se poate rezolva rapid și fără biruri suplimentare.
    • 0 (0 voturi)    
     daca ar fi asa simplu... (Joi, 13 ianuarie 2022, 2:13)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     ... am fi avut si noi o autostrada (completa) de la Constanta pana la Timisoara...
     doar ca tu stai in SUA si daca nu prea ai venit in romanica nu prea stii cu cine ai de a face si cum sunt angajati astia 100-150k de bugetari pe care i-ai da tu afara...
  • +3 (5 voturi)    
   Armata nu are personal pentru instruire. (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:14)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   Până la cazare și echipament , acum nu sunt specialiști militari care să știe să facă pregătire militară, nu pierdere de timp cu exerciții privind mersul pe jos., sculat, făcut patul, înviorare și alte //specialități // de succes ale fostei armate.
   • +1 (1 vot)    
    Ești sigur?! De unde știi?! (Marţi, 11 ianuarie 2022, 18:43)

    Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Eu am întâlnit militari români în Afganistan în 2010. Nu erau echipați în mod strălucit dar erau bine pregătiți. Nu semănau deloc că ăia imbecilizați șu îndobitociți din amintirile din armată Cizmarului ale tatălui și unchilor mei.

    Dacă cei trimiși în Afganistan puteau fi atât de bine pregătiți înseamnă că armata română are capacitatea de a-și pregăti personalul, deci are și capacitatea de a pregăti în mod adecvat rezerviștii.
    • 0 (0 voturi)    
     da are... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 23:33)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

     caci toti banii pe care ii poate folosi ii baga in pregatirea baietilor si fetelor alora... Care, apropo au fost alesi dintr-un numar de voluntari ca sa intre in armata
     Acum adauga 10000 de indivizi din care 80% au sub 100IQ si o sa vezi cam cat de repede se duce dracu totul... a se vedea anii '90-2000 cand anual o mai lua razna unul (sau mai multi) prin unitate...
     A fi cadru militar este meserie vocationala, daca nu ai "chemare" pt ea, nu ar trebui sa fi fortat sa fi militar... PLM ce e atat de greu sa intelegi...
     Poti sa faci o forta de 1milion de rezervisti, recrutati cu forta si o sa constati ca vor fi la fel de eficienti cum au fost armatele lui Saddam in Irak... Sau poti sa faci o forta de 10K rezervisti care sa fie de 100 de ori mai capabili decat aia 1 milion...si te costa o fractie din bani
 • -2 (8 voturi)    
  O simpla intrebare...... (Luni, 10 ianuarie 2022, 22:22)

  kukubau [utilizator]

  CINE / CAND ne-a scutit de respectarea juramantului militar de a lupta pentru apararea patriei noastre, RSR ???
  • +9 (9 voturi)    
   E vorba de Spirit (Luni, 10 ianuarie 2022, 23:38)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui kukubau

   Nu Declararea Juramantului. Sper sa nu ai optiuni pro URSS.
   • -1 (1 vot)    
    E vorba de spirit ?...... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 18:08)

    kukubau [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Nu, nu sunt pro-urss !
    Doream sa fiu lamurit intr-o dilema LEGALA ! Sunt sau nu "dezlegat" de juramantul prestat si semnat (in scris !)......
 • -2 (10 voturi)    
  Obligatorie sa fie, dar nu cu cozi de matura. (Marţi, 11 ianuarie 2022, 0:06)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Exclus carne de tun!
  • -2 (14 voturi)    
   Exact! (Marţi, 11 ianuarie 2022, 1:58)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Idiotul_fUtil

   Toți recruții se încorporează la arma logistică. Fiecare primește un birou și o tabletă cu care să apere patria fără violență și balcanisme...:)
   • +3 (7 voturi)    
    Tie iti da un kalashnikov si eu o sa iau un Apache (Marţi, 11 ianuarie 2022, 11:12)

    ciprian_ [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    O sa desenez cu mitraliera de pe avion un cerc in jurul tau dupa care iti prajesc dosul cu o racheta anti-tanc in timp ce tu o sa canti treceti batalioane sau alte imnuri legionar motivationale.

    Sau mai bine, iti dau un arc, sageti si un cutit. Da eu tot in Apache o sa vreau sa fiu.
    • +1 (1 vot)    
     În cazul ăsta ești mort :) (Marţi, 11 ianuarie 2022, 18:26)

     Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui ciprian_

     Pentru fiecare Apache care zboară e nevoie în medie de 30 de oameni la sol - mecanici, logistică, bucătari, paznici, etc. etc. etc.

     Diferența dintre noi doi e că eu sunt pilot brevetat pe elicopter (nu pe Apache ci pe Blackhawk, dar am zburat și cu Apache și cu Cobra), am fost câteva luni în Afganistan în timp ce tu vorbești doar din filme. Fără personalul auxiliar Apache nu prea valorează nimic.

     Un elicopter de atac nu se folosește împotriva unii pifan camuflat cu kalașnikov. El se folosește împotriva vehiculelor și obiectivelor statice. și e virtualmente imposibil să-l nimerești pe ăla cu kalașnikovul. Dacă reduci viteza de atac sub 100-150 knots (180-270 km/h) ești foarte vulnerabil.

     Ăla cu kalașnikovul are o bună șansă să-ți lovească elicea anticuplu și atunci aventura ta s-a încheiat abrupt. Iar dacă ești la viteza de atac normală de mai sus ai șanse undeva spre 0 de a-l anihila pe ăla cu kalașnikovul. De aia ai nevoie de infanteriști pe teren să-l rezolve pe ăla cu kalașnikovul...
     • 0 (0 voturi)    
      corect... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 21:57)

      IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

      ... dar ca persoana care a luptat in afganistan ar trebui sa stii cat de mult inseamna suportul aerian...
      Ca pilot de elicopter n-o sa ataci niciodata doar un singur individ cu AK, caci nu are sens.. dar are sens sa ataci un grup (de obicei numeros) de indivizi si atunci nu mai trebui sa il nimeresit doar pe Achmed ci este suficient sa pui o racheta (chiar si neghidata) in directia generala a lui Achmed ca sa ii faci viata grea atat lui cat si prietenilor lui...
      Apoi, suportul aerian este parte din doctrina armatei SUA, in esenta ai un baiat cu M4Ax sau M16 care cere ajutor iar ajutorul (din perspectiva lui) reprezinta bombardarea unor pozitii... in anumite cazuri cerandu-se suport cu directiva "danger close" ... Deci, orice gun-ship devine un force multiplier si astfel chiar daca ai un pluton angajat in lupta cu echivalentul a 4 - 5 plutoane, prezenta unui singure escadrile de "close air support" va putea face diferenta intre o victorie si "cateva sute de saci de cadavre"....
      Decat sa pregatesti 100mii de rezervisti (pe care sa ii inrolezi cu forta) mai bine bagi banii in a pregati foarte bine 68mii de cadre active si le cuperi cateva zeci de elicoptere/avioane de atac... caci vei fi mai castigat pe termen lung...
 • +8 (10 voturi)    
  Alte idei pentru formarea corpului de rezerviști (Marţi, 11 ianuarie 2022, 0:57)

  Amerlocu [utilizator]

  Chiar dacă nu se introduce serviciul militar obligatoriu anumite slujbe de stat pot fi rezervate strict militarilor rezerviști. De exemplu, poliție, jandarmerie, servicii secrete, pompieri, funcționari publici. E ceva ce se practică în SUA. Chiar dacă nu e condiție obligatorie, veteranii au atâtea avantaje încât șansele unuia fără serviciu militar de a ocupa astfel de poziții sunt spre 0 și doar dacă nu se prezintă niciun veteran.

  Se pot de asemenea asigura burse de studii veteranilor cu stagiu militar complet - de asemenea cazul SUA unde legea infanteristului face ce zeci de mii de recruți să meargă voluntar în armată pentru a avea studiile plătite de stat.

  În România nu se mai făcea armata când am ajuns eu major, dar ca student în SUA m-am înrolat în (ROTC) corpul de pregătire al ofițerilor în rezervă. A fost o experiență interesantă. Am devenit gratis copilot pe elicopter. Am învățat să trag cu arma, luptă corp la corp, supraviețuire și până la urmă pentru mine ca student român ce-mi număram banii de bursă la centimă, stipendiul de $12000/an nu era deloc de neglijat.

  E adevărat că nu semăna deloc cu poveștile tatălui și unchilor mei despre armata în România lui Ceaușescu dar cred că armata rămână de azi nu mai e nici pe departe la nivelul de prostie de atunci.
  • +3 (5 voturi)    
   ar mai fi niste conditii obligatorii (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:24)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ca toti ce inrolati sa fie absolventi a Colegiului National de Aparare si sa faca un stadiu de PTAP (pregatirea tineretului pentru apararea patriei). Si in felul asta am fi cu muuuult peste SUA. Am avea batalioane de "doctori"! dronele si MLI-urile rusesti n-ar avea nicio sansa!
   Altfel mi s-ar parea bizar: locuri la buget disponibile pentru pulime? pai cum asa? nu exista clientela de partid suficienta si absolventi de CNA pentru posturile de rezervisti?
   cum adica inrolare obligatorie !?
  • 0 (2 voturi)    
   compari mere cu pere.. (Marţi, 11 ianuarie 2022, 20:19)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   SUA tara cu al 2-lea cel mai mare PIB de pe glob aloca 4% din acesta pt armata (mai exact vreo 700 miliarde)... Practic ei aloca pt armata cam cat aloca Romania in vreo 120 de ani... Ei isi permit un corp de rezervisti caci au cu ce sa il plateasca... Noi, noi mai bine mai face niste autostrazi sau niste spitale sunt ceva mai utile...
   Apropo, jandarmeria este considerata forta para-militara, de asemenea in aceasi categorie intra trupele speciale ale politiei si alea SRI... care ambele tine de MAI nu MAPN... Sunt in acest moment circa 28mii de jandarmi in Romania.... care se adauga la numarul de cadre " din structuri militarizate"..
  • 0 (2 voturi)    
   si sa nu neglijam faptul ca... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 20:22)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

   ... fortele de rezervisti ale armatei SUA au fost formate tot voluntari... nu a fost nimeni luat cu forta in armata de prin '70, de cand Jimmy Carter a decis ca masura inregimentarii fortate este o prostie...
 • -2 (4 voturi)    
  intrebare grea (Marţi, 11 ianuarie 2022, 9:24)

  codrean [utilizator]

  Multe argumente pro si contra. Sunt de analizat si contextul geo-politic, si conditiile tehnice si materiale necesare pregatirii ostasului.
  Tare ma indoiesc de capacitatea actualilor guvernenti de a pregati atat o discutie serioasa a "problemei" cat si de abilitatea de a pune in aplicare decizia odata luata luata.
  Ce se intampla de vre-o cativa ani la noi .....
 • +4 (4 voturi)    
  istoria ne invata.... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 15:02)

  IronRaven [utilizator]

  .... doar ca suntem prea prosti ca sa tinem minte...
  Nici o armata bazata de recrutarea fortata nu a dat vreodata randament pe campul de lupta... Sintagma "multi, dar prosti" vine in minte si se aplica si in acest caz...
  Fortele militare, trebuie sa se bazeze doar pe volutari si durata contractuala trebuie sa fie de minim 10 ani... Nu ai nevoie de 1 milion de soldati ca sa iti aperi granitele, caci nu ai bani sa ii antrenezi, echipezi si platesti corespunzator... 50 de mii, bine pregatiti si cu un echipament adecvat vor avea de 1000 de ori mai mult impact decat niste infometati care nu stiu care capat al pustii sa il intrepte catre dusman...
  Apropo, faptul ca aveam o "armata bine pregatita" a facut ca in '89 sa avem cateva mii de morti si raniti fara sa avem de a face cu o forta de invazie straina...

  Chiar si ideea ca "de a crea o forta de rezervisti" folosind stagiul militar obligatoriu pe o perioada scurta (gen 6 luni) este proasta pt exact motivele de mai sunt... Ca sa pregatesti niste indivizi pt lupta in conditiile razboiului asimetric ai nevoie de timp pregatire sau de o forma de radicalizare (i.e. religioasa) pt a crea motivatia de "lupta pana la capat". In 6 luni o persoana nemotivata, neplatita si nedornica nu va ajunge soldat ci doar (in cel mai rau caz) tinta sau dezertor... Nici nu mai iau in calcul aspectele care tin de conditie fizica sau mentala...

  Deci, intrebarea mea: cine este boul care lanseaza o asemenea tema in executie si de ce?
  • +2 (4 voturi)    
   Tema cu obligativitatea stagiului militar (Marţi, 11 ianuarie 2022, 16:39)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

   Distrage prostimea de la problemele reale de care se lovesc oamenii zilnic, scumpirile scapate de sub control.
   • 0 (0 voturi)    
    asta era evident... (Marţi, 11 ianuarie 2022, 20:19)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    dar orice prostie trebuie combatuta pana nu ia avant...
  • +1 (1 vot)    
   Pe tine istoria nu te-a învățat nimic :) (Marţi, 11 ianuarie 2022, 18:59)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

   Cea mai bună armată a celui de al doilea război mondial, cea germană era o armată bazată pe rezerviști. Să nu uităm că 125000 de rezerviști și recruți ai lui ai lui Hitler au aruncat în mare la Dunquerque peste 300000 de soldați profesioniști britanici - considerați pe atunci cea mai bună armată profesionistă a lumii.

   Cea mai de succes armată a epocii contemporane, cea israeliană, e de asemenea bazată pe rezerviști ce sunt mobilizați e fiecare dată când se produce câte o criză prin Orient și care au făcut franjuri de-a lungul timpului de mai multe ori armate profesioniste arabe mai mari și mai bine echipate...
   • +1 (1 vot)    
    pentru ca (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 11:39)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    1. tarile arabe din jur au combatanti si comandanti slabi
    2. pt Israel e viata si moarte. Daca pierd nu vor mai exista.
   • -1 (1 vot)    
    nope... (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 12:43)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    in mai 1940 nu mai putem vorbi de rezervisti.. Iar concret nu imi dau seama la ce divizie/corp de armata faci referire... In batalia pt Franta, Germania a mobilizat vreo 4 milioane de soldati iar la Dunquerque au participat peste 800000. Wehrmacht Army Group A, care a facut patrunderea prin Ardeni, era compus din vreo 45 de divizii, aproape toate participante la invazia Poloniei iar o divizie germana in acea perioada aveam inte 12000 si 25000 de indivizi...
    Da evreii au o armata de rezervisti foarte bine echipata si dota dar pentru asta platesc circa 20milioane de dolari pe an (peste 5% din PIB-ul lor), Cum reusesc ei sa stranga bani la buget pt a organiza o asemenea armata este un mister pt mine, mai ales considerand ca nu fac "economii" luand bani de la educatie, sanatate, agricultura sau infrastructura... Oamenii chiar sunt eficienti in tot ce fac... Dar ei sunt exceptia nu regula..
   • 0 (0 voturi)    
    pune mana si mai citeste... (Joi, 13 ianuarie 2022, 1:13)

    IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    .. Doar Corpul Armata A care a facut patrunderea prin Ardeni (in Belgia) avea in componenta vreo 45 de divizii (pune o medie de 15-20000 de soldati per divizie) si iti ies aproape 1 milion de soldati..,, (din cei 4 milioane pe care i-a trimis Germania pe frontul de west in 1940).
    In Batalia de la Dunquerqu aveau 80000 de soldati, de unde si pana unde cei 125K rezervisti care i-au spart pe Britanici, nu stiu...
    Cat despre arabii care aveau armatele formate preponderent din "conscripts" si in nici un caz "profesionisti" nici nu are sens sa vorbesc...
    • 0 (0 voturi)    
     edit... (Joi, 13 ianuarie 2022, 2:08)

     IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui IronRaven

     800000 (800mii) nu 80mii soldati... greseala de tipar :)
 • 0 (0 voturi)    
  au iesit toti milenialii (Miercuri, 12 ianuarie 2022, 11:38)

  hanu [utilizator]

  sa voteze da la lururi pe care nu au cum sa le inteleaga.
  Sper sa le fiu eu sergent...
  • 0 (0 voturi)    
   stai linistit nu sunt milenialii.... (Joi, 13 ianuarie 2022, 1:15)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   cei care au votat "pentru"... ci aia iesiti la pensie care cred ca milenialii trebuie sa faca armata sa "devina barbati"
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg (Joi, 13 ianuarie 2022, 19:00)

  azzazel [utilizator]

  Daca vine un razboi noi fraierii luptam sa aparam ce au furat puliticienii, apropo primii care fug in caz de conflict sunt sobolanii de politicieni, cu gusa plina si conturi in strainatate.
  De vine invadatorul sar putea sa nu mai vrem sa fim carne de tun sa aparam puliticienii si furturile lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by