Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susține din nou că va "relua și accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente și rămase nesoluționate în 2021" - desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), adoptarea Legilor justiției și a modificărilor la noile Coduri penale. El a făcut aceste declarații luni, la finalul unei întâlniri cu ambasadoarea Franţei în România, Laurence Auer.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Predoiu a reiterat susţinerea obiectivelor actualei preşedinţii franceze a Consiliului UE, în special combaterea discursului motivat de ură, dialogul dintre curţile constituţionale şi CJUE, modernizarea sistemelor judiciare şi protecţia mediului prin măsuri de drept penal. El a confirmat şi participarea la Reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei, programată la Lille pe 4 februarie și a amintit că a convenit cu omologul francez o întâlnire bilaterală la Paris, în cursul lunii martie, pentru a discuta aspecte de interes pentru sistemele judiciare din ambele state.

De asemenea, arată sursa citată, au fost abordate şi subiectele aflate pe agenda Ministerului Justiţiei, relevante pentru ridicarea MCV: desfiinţarea SIIJ, modificarea Legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

  • "Preşedinţia franceză survine într-o perioada cheie în care Ministerul Justiţiei va relua şi accelera reformele în domeniul judiciar, în primul rând pe proiectele urgente şi rămase nesoluţionate în 2021, respectiv desfiinţarea SIIJ, adoptarea Legilor justiţiei şi a modificărilor la noile Coduri penale. Priorităţile preşedinţiei franceze sunt de mare interes pentru Ministerul român al Justiţiei, vom continua cooperarea intensă pentru combaterea transfrontalieră a crimei organizate şi a traficului de persoane, inclusiv protecţia victimelor. Salut preocuparea şi iniţiativa franceză în domeniul combaterii discursului bazat pe ură, xenofobie şi antisemitism", a declarat Cătălin Predoiu, la finalul întrevederii, conform sursei citate.

Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, a susținut vineri că Secția specială va fi desființată cel târziu în martie, așa cum prevede programul de guvernare, și că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o alta secție care să îi preia atribuțiile. În prezent, a spus el, se lucrează la o formula care sa fie acceptată de coaliție si de către CSM.

CITEȘTE ȘI: