România a câștigat definitiv un proces în care oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula au cerut statului român despăgubiri de 9 miliarde de lei. Tribunalul internațional de arbitraj de la Washington a respins în martie 2020 solicitarea fraților Micula, aceștia au cerut anularea deciziei, iar printr-o decizie din 4 ianuarie Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a respins cererea de anulare formulată de frații Micula.

Ioan MiculaFoto: AGERPRES

Anunțul a fost făcut de către casa de avocatură care a reprezentat România în acest proces și care spune că decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale inițiate de frații Micula și de mai multe firme românești asociate acestora ("reclamanții"), în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”).

În cadrul arbitrajului, reclamanții au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

Tribunalul arbitral a respins cererea oamenilor de afaceri și a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a-și aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul” și „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă”.

La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susținerilor fraților Micula, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și s-a referit la toate susținerile formulate de reclamanți în arbitraj.

  • "Suntem foarte mulțumiți de rezultatul pozitiv al dosarului, prin care Comitetul ad-hoc a respins cererea de anulare formulată de reclamanți și a confirmat hotărârea arbitrală anterioară prin care se arăta că România nu a încălcat Tratatul Suedia-România.
  • Suntem la finalul unei dispute care a durat peste 7 ani, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, în care probleme de drept fiscal substanțial și procedural, din perspectivă macroeconomică, au fost introduse într-un arbitraj de investiții”, a spus Crenguța Leaua, reprezentant al firmelor de avocatură care au reprezentat România în acest proces.