Nelu Iordache şi fosta directoare executivă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov Genica Bădănoiu au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar în care omul de afaceri este acuzat că i-ar fi cerut directoarei să elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, iar în schimb el va interveni pentru menținerea acesteia în funcţie.

Nelu IordacheFoto: Agerpres

DNA nu menționează numele omului de afaceri trimis în judecată, precizând doar că este acționar al unei firme cu activități în gestionarea deșeurilor menajere, fiind condamnat la închisoare cu executare în alt dosar, pentru săvârșirea trafic de influență și dare de mită.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că este vorba despre Nelu Iordache.

În același dosar a fost trimisă în judecată pentru cumpărare de influență și Genica Bădănoiu, la data faptei director executiv împuternicit la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Ilfov. Ea este cercetată sub control judiciar.

Acuzațiile procurorilor:

  • "În calitate de acționar în fapt al unei societăți comerciale cu activitate de gestionare a deșeurilor menajere, la data de 19 decembrie 2019, inculpatul om de afaceri i-ar pretins, în mod direct, directoarei executive a APM ILFOV inculpata Bădănoiu Genica, să elibereze o autorizație de mediu pentru societatea sa, aferentă stației de transfer gunoaie de la Tunari (județul Ilfov), lăsând-o să creadă că are influență asupra funcționarilor cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Mediului și promițându-i acesteia că, în schimbul emiterii autorizației, va interveni astfel încât să fie menținută în funcția de director executiv al APM Ilfov. La data de 24 decembrie 2019, autorizația respectivă a fost emisă.
  • La data de 9 iulie 2020, același om de afaceri ar fi promis indirect, prin intermediar, directoarei APM Ilfov – Bădănoiu Genica, suma de 30.000 lei, din care ar fi oferit 15.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, în legătură cu îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv, emiterea unei autorizații de mediu pentru societatea sa, aferentă unei stații de transfer deșeuri amplasată în Popești Leordeni (județul Ilfov), bani pe care Bădănoiu Genica i-a refuzat în data de 10 iulie 2020".

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În iulie 2021, Nelu Iordache a fost ridicat de anchetatori de pe Aeroportul Otopeni, mai exact de la bordul unui avion care urma să decoleze cu destinația Roma, pentru a fi audiat în acest nou dosar.

În noiembrie 2021, Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, a fost condamnat definitivde Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat alături de foşti şefi de la CNADNR Craiova de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Patronul Romstrade se află în prezent în penitenciar, unde execută o altă condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad.