Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) propune, în hotărârea adoptată miercuri, testarea tuturor angajaților din "instituțiile care gestionează infrastructura critică". Nu este precizat nici despre ce instituții anume este vorba, nici câți angajați ar fi vizați și nici pe banii cui ar urma să fie făcute testele COVID. Conform Grupului de comunicare strategică, un exemplu de infrastructură critică este centrala de la Cernavodă.

Testare coronavirusFoto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • "Se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activităţii autorităţilor/operatorilor economici deţinători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaţilor, desfăşurarea activităţii în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măşti cu un grad mai ridicat de protecţie (FFP2) în zonele aglomerate" - prevede decizia CNSU privind prelungirea stării de alertă în România.

Răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, reprezentanții Grupului de comunicare strategică spun că testarea săptămânală a angajaților va fi obligatorie doar în instituțiile care gestionează infrastructura critică, nefiind vorba despre școli, administrație publică, poliție sau IGSU, și că măsura îi vizează doar pe angajații care gestionează infrastructura critică, nu toți angajații respectivelor autorități sau companii.

  • "Orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru întreaga societate şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico -social, la nivel micro și macro regional. Cu titlu de exemplu, Centrala de la Cernavodă este infrastructura critică", au răspuns reprezentanții GCS, întrebați care sunt instituțiile ce gestionează infrastructura critică.

Consultă aici lista domeniilor considerate critice