Parcul Văcărești va fi gestionat de Administrația Parcul Natural Văcărești, structură special creată în acest scop și aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Parcul a fost preluat marți de Primăria Capitalei, pentru perioada de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii. Este pentru prima oară când o arie naturală protejată este trecută în administratea unei primării, a susținut primarul general Nicușor Dan, care a anunțat și demararea unor lucrări începând cu luna ianuarie.

Delta Vacarestiului 3Foto: Societatea Ornitologica Romana

”Ieri am finalizat procedura de preluare în administrare a Parcului Văcărești. E pentru prima oară când o arie naturală protejată din România e dată în administrare unei primării. Prin contractul semnat ieri, Parcul Văcărești va fi gestionat de Administrația Parcul Natural Văcărești, structură special creată în acest scop și aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Parcul a fost preluat pentru perioada standard de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare”, a precizat Nicușor Dan, pe pagina oficială de Facebook.

În ianuarie 2022 vor fi demarate câteva lucrări de urgență în parc:

  • reabilitarea și punerea în siguranță a punctelor de acces,
  • igienizarea și ecologizarea,
  • asigurarea patrulării și a monitorizării ariei,
  • expertiza cu privire la restabilirea echilibrului ecologic al apei și cadastrul celor 183 de hectare ale parcului.

Nicușor Dan a precizat că urmează apoi lansarea unui concurs internațional pentru identificarea de soluții pentru amenajare.

Fiind o arie naturală protejată, vor fi realizate doar intervenții minim invazive, care să asigure infrastructura de bază pentru vizitare.

”Va fi un spațiu pentru pasionații de natură, de lacuri, plante și păsări – fără clădiri, terase sau spații de distracție. Va fi o oază de natură pură, de care să se bucure generațiile de azi și din viitor”, a mai transmis edilul.