Fostul director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret Răzvan Găină a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăței, pentru închisoare cu suspendare, într-un dosar în care este acuzat că ar fi angajat doi directori care nu îndeplineau cerințele de vechime și experiență.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA - Serviciul Teritorial Bacău a anunțat joi trimiterea în judecată, în libertate, a unor foști șefi din Apele Române:

  • Ioan Tănasă, la data faptelor șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ din cadrul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, pentru două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, din care una în formă continuată,
  • Marius Andrei Rîznic, la data faptei șef al Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată,
  • Marius Mihai Nechita, la data faptei consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț și director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În cursul anului 2020, Răzvan Grigore Găină, directorul A.B.A. Siret, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care Marius Rîznic și Marius Nechita ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani, respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții.
  • O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de Ioan Tănasă, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.
  • Anterior numirii în acele funcții, Rîznic a ocupat funcția de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciortești, județul Iași, iar Nechita a fost consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
  • Ulterior, aceștia ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret și mai departe ar fi fost numiți, în maniera de mai sus, pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 - februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).
  • Prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajați.

Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.

DNA precizează că procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Răzvan Găină, fostul director al Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, acuzaat de două infracțiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată.

Pedeapsa stabilită în cazul acestuia:

  • 2 (doi) ani, 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare cu suspendare și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Găină și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.