Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, referitor la valul 5 al pandemiei de Covid-19, că el este un susținător al școlilor deschise, însă eventuale noi măsuri vor fi discutate la momentul potrivit și vor fi luate decizii ”echilibrate”.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres
  • ”Sunt un susținător al școlilor deschise. (...) O să discutăm cu toți colegii pentru a lua decizii echilibrate”, a declarat Rafila, aflat la Institutul ”Matei Balș” din Capitală care se pregătește să redeschidă Pavilionul V renovat în urma incendiului de la începutul anului.

El a insistat că România a văzut deja care sunt consecințele nefaste atunci când școlile sunt închise pe perioade lungi de timp.

  • ”Totdeauna trebuie să pui în balanţă impactul asupra sănătăţii publice dar şi impactul asupra sănătăţii copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor, a acestei generaţii, este responsabilitatea noastră, în egală măsură sau poate chiar mai mare decât este impactul asupra sănătăţii publice. Una este să le închizi şcolile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ţii luni de zile închise şi să afectezi nu numai procesul de învăţământ ci şi sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere fizic, psihic, ori, consecinţele închiderii pe durate lungi de timp, din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimţite timp de ani de zile”, a precizat Rafila.

Trebuie să vedem care este evoluția bolii, a mai spus Rafila, dând și exemplul britanicilor care nu au închis unitățile de învățământ nici atunci când s-au confruntat cu un număr extrem de mare de cazuri de îmbolnăviri.

Oricum ar fi, chiar dacă procentul de persoane care se internează este mai mic, dacă ai un număr mare în același interval scurt de timp, sigur există riscul blocării sistemului sanitar, a mai spus Rafila referitor la valul 5.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că ”nu o să putem opri creșterea numărului de cazuri, important este să încetinim viteza de creștere” pentru a evita aglomerarea spitalelor. Dacă ai 25.000 de cazuri într-o singură zi din care 10% necesită spitalizarea, atunci există presiune pe sistem.