Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Victor Socaciu, aflat de marți la Sala Palatului, va fi depus miercuri la Camera Deputaților, pentru că artistul a fost și deputat. El va fi înmormântat joi, la Cornu. Soția și fiica sa spun că artistul făcuse pleurezie, în urma COVID, și contractase apoi o infecție nosocomială, cauza decesului fiind șoc septic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sicriul cu trupul neînsufleţit al cântărețului Victor Socaciu va fi depus miercuri, între orele 12.00-14.00, la Camera Deputaţilor, în foaierul din faţa intrării C1.

Potrivit unui anunț al Camerei Deputaților, accesul pietonal şi auto se va face pe la intrarea din colţul clădirii, aflată la intersecţia Bulevardului Naţiunile Unite cu Bulevardul Libertăţii (intrarea C1). În vederea accesului şi participării, pe întreaga durată a evenimentului se vor respecta măsurile sanitare în vigoare pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Victor Socaciu a fost deputat PSD în legislatura 2008 – 2012. A ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi de membru în Comisiile permanente comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO şi cea a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Miercuri după-amiază, sicriul cu trupul neînsuflețit va fi dus din nou la Sala Palatului, iar artistul va fi înmormântat joi, la Cornu.

Ce spun fiica și soția lui Victor Socaciu despre cauza decesului

În aprilie, cântărețul fusese diagnosticat cu COVID, iar Brândușa Simion, soția acestuia, spune că făcuse apoi pleurezie, iar în noiembrie a mers la spital pentru drenaj.

  • "A fost bine, a fost la spital pentru o intervenție minoră. Acolo a contractat o infecție nosocomială și cauza decesului a fost șoc septic (...)
  • A ajuns la spital pe 19 noiembrie. Avea un post-COVID, acumula pleurezie, lichid la plămâni, și am fost trei zile să facă un drenaj. Asta a fost intervenția pentru care am fost. Și de acolo au apărut complicații. A avut multe momente în care și-a revenit și îmi spunea că vrea să ajungă la Bistrița pe 3 decembrie, că îl așteaptă acolo oameni”, a afirmat Brândușa Simion.

  • "Ne asumăm când avem intervenții, se știe că în spitale sunt bacterii. Am vorbit chiar înainte să se interneze, cum a zis și Brândușa, vorbeam despre videoclipul piesei pe care a scos-o și vorbeam de niște planuri. Nu se gândea nimeni la așa ceva
  • A avut simptome, dar nu așa de grave, a fost internat și a răspuns la tratament foarte bine, doar că plămânii au fost afectați și s-a ales cu această pleurezie”, a spus, la rândul său, Ana-Maria Socaciu, fiica artistului.

Cântărețul de folk a murit luni.

Cine a fost Victor Socaciu

Victor Socaciu s-a născut în 14 ianuarie 1953, la Braşov.

A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică.

În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 - „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii.

A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”, scrie News.ro. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia.

În perioada 1997 - 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 - 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

La finalul lunii martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.