Mai multe judeţe din țară -Bihor, Alba, Hunedoara, Mureş şi Tulcea- au fost afectate de precipitaţiile abundente, fiind necesară intervenția pompierilor, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Risc crescut de inundatii (sursa foto: IGSU, captura de ecram)Foto: Hotnews

La Ioaniş, în judeţul Bihor, pompierii au avut de înfruntat nivelul ridicat al apei şi terenul mlăştinos pentru salvarea unei persoane care rămăsese izolată la staţia de epurare din localitate, ca urmare a creşterii râului Crişul Negru.

"Judeţul Bihor nu a fost singurul în care s-au înregistrat efecte ca urmare a precipitaţiilor abundente. În ultimele ore, în alte patru judeţe (Alba, Hunedoara, Mureş şi Tulcea) s-au produs efecte ca urmare a vremii nefavorabile", a precizat IGSU.

Risc de inundații

De altfel, specialiştii Apele Române au anunțat că riscul producerii de inundaţii în bazinul hidrografic Crişuri este crescut, zonele vizate fiind atent monitorizate.

”Risc crescut de inundaţii în bazinul hidrografic Crişuri! Specialiştii Apelor Române monitorizează în teren situaţia cursurilor de apă aflate sub coduri şi intervin cu utilaje, acolo unde este nevoie, pentru reducerea riscului de inundaţii”, a transmis, duminică, Administraţia Naţională Apele Române citată de News.ro.

Sursa citată a precizat că, în ultimele 48 de ore, în judeţul Bihor, s-au înregistrat precipitaţii cumulate, pe areale extinse, de peste 100 l/mp şi punctual de circa 200 l/mp (râul Fântâna Galbenă, la staţia hidrometrică Stâna de Vale).

Echipele de la Apele Române Crişuri acordă sprijin autorităţilor în operaţiunile de intervenţie de pe Crişul Pietros (din dreptul localităţii Drăgăneşti din judeţul Bihor) pentru stoparea eroziunii de mal şi reducerea riscului de inundaţii.

În judeţul Hunedoara, pe DJ 762, pe raza localităţii Ribiţa, traficul rutier este restricţionat pentru autovehiculele cu greutate mai mică de două tone din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil.

De asemenea, în judeţul Mureş, în localitatea Deda s-a intervenit pentru evacuarea apei din două curţi, iar pe DJ 154A traficul rutier s-a desfăşurat cu dificultate din cauza apei de pe carosabil.

Şi în judeţul Tulcea din cauza vântului puternic sunt suspendate manevrele în Bara Sulina.

"La acest moment, în judeţele din vestul ţării, reprezentanţii autorităţilor execută recunoaşteri în teren în vederea monitorizării cotelor râurilor aflate sub incidenţa codului portocaliu de inundaţii", mai transmite sursa citată.