Lista statelor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată joi seara de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Totodată au fost stabilite și câteva excepții de la măsura carantinei pentru unele categorii de persoane.

Triaj epidemiologic OtopeniFoto: CNAB

Modificările adoptate de CNSU vineri - Actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat:

- în zona roșie au intrat: Malta și Aruba;

- în zona galbenă au intrat:

din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Federația Rusă, Serbia și Ucraina;

din zona verde, în urma creșterii incidenței: Canada, Bermuda, Puerto Rico, Sint Maarten, Curaçao și Insulele Turks și Caicos;

- în zona verde au intrat: Republica Moldova, Azerbaijdan, Belize, Singapore, Polinezia Franceză și Insulele Saint Vincent și Grenadine.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința joi Modificarea HCNSU nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, valabile în perioada 10.12.2021 - 08.01.2022, în sensul exceptării de la măsura carantinei pentru:

- personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional şi a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

- conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană).

- conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală (care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană).

Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată la 1,000 locuitori*

Țările din ZONA ROȘIE

Andorra 31,9

San Marino 27,4

Danemarca 19,5

Insulele Mariane de Nord 19,1

Liechtenstein 18,8

Guernsey 18,4

Insulele Feroe 15,9

Jersey 15,3

Cehia 14,9

Slovacia 13,9

Insula Man 13,8

Gibraltar 13,4

Monaco 13,3

Marea Britanie** 13,2

Olanda 13,1

Irlanda 13,0

Elveția 12,4

Norvegia 11,9

Anguilla 11,9

Belgia 11,0

Georgia 10,9

Eswatini** 10,8

Croația 10,8

Franța 10,4

Dominica 9,1

Insulele Cayman 8,9

Cipru 8,8

Slovenia 8,7

Luxemburg 8,5

Lituania 8,2

Polonia 7,5

Mauritius 7,5

Ungaria 7,3

Germania 7,3

Trinidad și Tobago 7,1

Grecia 6,2

Islanda 6,2

Groenlanda 6,1

Spania 6,1

Iordania 5,7

Portugalia 5,7

Austria 5,4

Estonia 5,4

Statele Unite ale Americii 5,3

Letonia 5,1

Bonaire, Saint Eustatius și Saba 5,0

Seychelles 4,9

Africa de Sud** 4,7

Finlanda 4,3

Suedia 4,2

Italia 4,2

Malta 4,1

Namibia** 3,8

Muntenegru 3,8

Aruba 3,7

Barbados 3,6

Zimbabwe** 3,6

Turcia 3,3

Liban 3,2

Maldive 3,2

Bulgaria 3,1

Botswana** 1,9

Lesotho** 1,7

Zambia** 0,3

Brazilia** 0,3

Mozambic** 0,3

Malawi** 0,1

Nepal** 0,1

India** 0,1

Angola** 0,0

Țările din ZONA GALBENĂ

Federația Rusă 2,8

Serbia 2,7

Bermuda 2,7

Ucraina 2,5

Puerto Rico 2,5

Insulele Virgine Britanice 2,4

Sint Maarten 2,4

Vietnam 2,4

Belarus 2,2

Laos 2,0

Bosnia și Herțegovina 2,0

Curaçao 2,0

Canada 2,0

Macedonia de Nord 1,9

Bolivia 1,9

Malaysia 1,9

Coreea de Sud 1,8

Insulele Turks și Caicos 1,8

---

Ce se întâmplă dacă vii în România din Zona ROȘIE sau din Zona GALBENĂ

Începând cu data de 10 decembrie, măsurile de carantinare au în vedere următoarele situații:

I. Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  • a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  • b. Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care: persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

II. Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zona ROȘIE:

  • a. NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;
  • b. Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
  • c. Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, dacă NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis vinerea trecută ca persoanele care vin în România din state terțe în perioada 10 decembrie - 8 ianuarie și sunt nevaccinate sau n-au trecut prin boală intră în carantină pentru 10 zile, indiferent de zona din care vin și chiar dacă au un test RT-PCR negativ. Carantina e valabilă și pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care vin din state terțe, dar nu prezintă test negativ.

  • Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), precum și pentru persoanele vaccinate ori pentru persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară care sosesc din statele terțe, dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).