Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, la această oră, pentru dezbaterea şi votul asupra proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Trecerea bugetului prin Parlament este doar o formalitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 17.10 Premierul Nicolae Ciucă a susținut, în plen, că proiectul de buget "răspunde aşteptărilor justificate ale societăţii şi proiecţiilor de dezvoltare ale României":

  • ”Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană”, a arătat premierul, precizând că bugetul pentru 2022 are la bază următoarele principii: transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunităţii de utilizare a fondurilor europene 2021- 2027 şi a celor alocate reformelor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru creşterea rezilienţei economiei româneşti".

El a mai spus că aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanția că din ianuarie vor putea fi aplicate următoarele măsuri:

  • punctul de pensie va crește cu 10% de la 1 ianuarie 2022;
  • indemnizația socială minimă se majorează la 1.000 lei;
  • majorarea alocațiilor de stat pentru copii la 600 lei pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap și la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;
  • aplicarea unor măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului și ajutoare pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, diferențiate în funcție de sursa de energie și veniturile familiei;
  • acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități;
  • schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici și mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei;

Comisiile de buget-finanţe din Parlament au dat, miercuri, raport favorabil pe proiectele bugetului, apoi conducerea Parlamentului a stabilit ca plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului să aibă loc de la 16.30.

La începutul ședinței, un deputat AUR a reproşat că plenul se desfăşoară cu încălcarea regulilor şi normelor de bun simţ, iar deputatul neafiliat Violeta Alexandru a reclamat că parlamentarii nu au primit rapoartele pe cele două propuneri legislative, scrie News.ro.

Iniţial, şedinţa Parlamentului pentru adoptarea bugetelor pe 2022 era stabilită pentru joi, dar programul a fost devansat. Votul final pe proiectul de buget este programat pentru joi.

Dan Barna a anunțat că USR analizează posibilitatea de a contesta bugetul de stat pe 2022 la Curtea Constituțională. Barna susține că este o discriminare faptul că acele unităţi administrative conduse de primari USR nu au primit alocări în buget, pentru anul viitor.

CITEȘTE ȘI:Bugetul pe 2022. Unele instituții vor avea scăderi ale alocărilor bugetare. Cine primește mai mulți și cine mai puțini bani/ Serviciile, plusuri mari