Judecătoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel București a fost delegată miercuri în funcția de vicepreședinte al acestei instanțe. Judecătoarea Nicoleta Nolden este cea care a deschis calea eliberării condiționate a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

Curtea de Apel BucurestiFoto: Hotnews

Decizia a fost luată miercuri de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu 5 voturi "pentru" și 4 "împotrivă". Nolden a fost delegată în funcția de vicepreședinte al Curţii de Apel Bucureşti începând cu 23 decembrie, până la revenirea titularului pe post, dar nu mai mult de 6 luni.

Judecătoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel București este cea care a deschis calea eliberării condiționate a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv de instanța supremă, în 27 mai 2019, la 3 ani şi jumătate de închisoare. Dragnea a fost eliberat condiționat în 15 iulie 2021.

Decizia de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea a fost luată de Tribunalul Giurgiu, acolo unde procesul a fost strămutat printr-o hotărâre a Curții de Apel București. Europa Liberă a scris că hotărârea de strămutare a fost luată de judecătoarea Nicoleta Nolden de la Secția I penală a Curții de Apel București. Nolden este cunoscută drept o apropiată a fostei şefe CSM Lia Savonea.

În 27 aprilie 2021, Judecătoria Sectorului 5 îi respinsese lui Liviu Dragnea cererea de eliberare condiţionată. Fostul lider al PSD a făcut contestaţie, respinsă și de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.

În paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicita strămutarea de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare. El susţinea că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu pot fi imparţiali în judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei, pe vremea guvernării PSD.