Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infrigement împotriva Poloniei, în urma unor hotărâri pronunțate de tribunalul constituțional al acestei țări în iulie și octombrie, care au contestat supremația legislației UE asupra legislației naționale.

CEDOFoto: DreamsTime

"Comisia consideră că aceste hotărâri ale Tribunalului Constituțional încalcă principiile generale ale autonomiei, primatului, eficacității și aplicării uniforme a dreptului Uniunii și efectul obligatoriu al hotărârilor Curții de Justiție a Uniunii Europene", a transmis CE.

Acțiunea în justiție a Comisiei, care este gardianul tratatelor UE, reprezintă o escaladare a conflictului cu Varșovia cu privire la statul de drept, care a început atunci când partidul naționalist și eurosceptic PiS, aflat la guvernare în Polonia, a preluat puterea în 2015.

Disputa a amânat eliberarea a miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE către Polonia, deoarece Comisia afirmă că instanțele poloneze nu sunt independente de influența politică, ceea ce înseamnă că fondurile nu sunt protejate împotriva utilizării abuzive.

Într-o declarație, Comisia a precizat că a inițiat procedura de infrigement și pentru că hotărârile tribunalului constituțional polonez au privat persoanele care doresc să acționeze în justiție prin intermediul instanțelor poloneze de dreptul la o protecție judiciară efectivă, prevăzut în tratatele UE.

"De asemenea, Comisia are îndoieli serioase cu privire la independența și imparțialitatea Tribunalului Constituțional și consideră că acesta nu mai îndeplinește cerințele unui tribunal stabilit anterior prin lege", a declarat Comisia.

Polonia are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea trimisă miercuri. În cazul în care Comisia nu este mulțumită de răspunsul Varșoviei, aceasta poate trimite Poloniei un aviz motivat prin care îi solicită să se conformeze legislației UE, din nou cu o perioadă de răspuns de două luni.

După aceea, Comisia poate da în judecată Polonia la Curtea Europeană de Justiție, care poate impune amenzi zilnice Varșoviei până când aceasta se conformează.

CEDO a impus deja astfel de amenzi zilnice Poloniei în alte două cazuri, care se ridică acum, în total, la 1,5 milioane de euro pe zi.