Peste 70 de amenzi au fost date participanților la protestul organizat de AUR la Parlament și în timpul căruia au fost vandalizate patru mașini, a anunțat marți seară Ministerul Afacerilor Interne. Instituția mai spune că ministrul Lucian Bode a cerut Corpului de Control verificări "de urgență "cu privire la modul de organizare a dispozitivului de jandarmi. Reamintim că la manifestație - care nu avea autorizație de desfășurare - au luat parte aproximativ 2.000 de oameni, iar în jur de 300 au reușit să treacă de jandarmi, au rupt o poartă și au intrat în curtea Senatului.

Protest AUR la Parlament 8Foto: AGERPRES

MAI a anunțat, marți seară, că patru mașini au fost vandalizate în timpul protestului, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere, fiind făcute cercetări pentru infracțiunea de distrugere.

La acest moment, la sediul unei secții de poliție din Capitală este audiat un bărbat de 50 de ani suspectat că a vandalizat cele patru mașini, prin pulverizarea cu vopsea. El a fost depistat de jandarmi pe Bulevardul Libertății, iar în urma controlului corporal și al bagajelor, asupra lui au fost găsite mai multe obiecte, printre care o mască de gaze militară, două cartușe filtrante, un briceag multifuncțional, seringi sigilate, precum și o stație de emisie-recepție. Bărbatul este cercetat pentru "portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, conform MAI.

Ministerul de Interne mai spune că în urma protestului AUR se fac cercetări pentru alte două infracțiuni - "tulburarea ordinii și liniștii publice" și "violarea sediului profesional".

MAI anunță, de asemenea, că au fost date peste 70 de amenzi:

  • "Până în prezent, din verificările efectuate, a reieșit că 14 persoane, din cadrul a 6 organizații, autointitulate civice, respectiv din cadrul unui grup parlamentar, s-au erijat în organizatori ai manifestării publice neautorizate, fapt pentru care au fost aplicate acestora 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 140.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
  • De asemenea, au fost identificate alte 167 de persoane participante la manifestarea publică și s-au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 34.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020, Legii nr. 60/1991 și Legii nr. 61/1991.
  • Activitățile de identificare și sancționare a participanților continuă.
  • Menționăm că pentru clarificarea tuturor aspectelor referitoare la evenimentul în cauză, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a dispus Corpului de Control al M.A.I. să efectueze, de urgență, verificări cu privire la modul de organizare a dispozitivului care a acționat, astăzi, în timpul manifestării publice neautorizate, de la Palatul Parlamentului".

Peste 2.000 de oameni au protestat marți, timp de câteva ore, în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID, manifestația fiind organizată de AUR. Manifestanții s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului, s-au urcat pe garduri, iar câteva sute au reușit să intre în curtea Senatului, unde accesul publicului nu este permis. SPP a blocat toate ușile, pentru a împiedica accesul protestatarilor. Circulația pe bulevardul Națiunile Unite a fost blocată.