Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader spune că l-a avut student pe judecătorul Cristi Danileț, exclus din magistratură, care "părea că este un om normal", dar "a devenit un comediant în Justiție": "(...) sunt surprins că l-a exclus atât de târziu, pentru că el n-are profilul și structura unui magistrat de carieră". Danileț a reacționat surprinzător, spunând că Tudorel Toader a fost unul dintre modelele sale în viață, insuflându-i pasiunea pentru Dreptul penal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul ministru al Justiției în Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă a susținut, într-un interviu pentru Aleph News, că Cristi Danileț a devenit "un comediant în Justiție".

  • "Eu pe Danileț îl știu din vremea studenției. L-am avut student, l-am cunoscut bine în calitatea aceea și în perioada aceea, când părea că este un om normal, care va avea o evoluție normală.
  • În timp, el a devenit un comediant în Justiție, el este cel mai activ politician din Justiție. În rest, CSM cu competențele lui, Înalta Curte va aprecia, să nu ne amăgim că întotdeauna aprecierile sunt cele corecte.
  • Nu merită atât de multă atenție nici cazul acesta, nici Danileț.
  • Eu sunt surprins că l-a exclus din magistratură, dar sunt surprins că l-a exclus atât de târziu, pentru că el n-are profilul și structura unui magistrat de carieră”, a susținut Tudorel Toader.

Cristi Danileț: Am avut trei modele în viață: tata, sensei și profesorul Tudorel Toader

Cristi Danileț a reacționat surprinzător, spunând că, alături de tatăl și de senseiul său, Tudorel Toader a fost unul dintre modelele sale în viață, insuflându-i pasiunea pentru Dreptul penal.

  • "Am avut trei modele în viaţă:
  • - tatăl meu, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, pe care l-am iubit enorm, pentru ordinea şi disciplina insuflată încă de mic în cadrul unei educaţii "spartane" pe care am primit-o şi pentru care îi sunt recunoscător. Nu a fost membru de partid. Era un critic public al conducerii cooperativei meşteşugăreşti. Ascultam Radio Europa Liberă la radio, împreună. Acum 8 ani am avut onoarea să facă Marea Trecere în braţele mele;
  • - maestrul meu de arte marţiale, sensei Florentin Gheorghe Loghin, acum 7 Dan în Karate, căruia îi port o stimă profundă: încă din perioada adolescenţei mi-a îndreptat paşii către spiritualitate şi filosofie, un drum pe care mai am de mers şi pe care, din fericire, el îmi este alături;
  • - profesorul meu din facultate, Tudorel Toader, care mi-a insuflat pasiunea pentru dreptul penal: cursurile şi seminariile cu el sunt memorabile, iar cartea sa am recomandat-o tuturor studenţilor şi practicienilor din jurul meu. Drumurile noastre s-au intersectat apoi de mai multe ori (şi când a fost decan, şi când a fost judecător CCR, şi când a devenit Rector), până la un moment dat (când a devenit ministru)", a scris Cristi Danileț pe Facebook.

Reamintim că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis săptămâna trecută excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, invocând "conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a anunțat că o va ataca la instanța supremă.

Magistratul spune că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

În urma deciziei, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu, el fiind suspendat până la o decizie a instanței supreme, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.