​Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează sâmbătă că autoritățile din Grecia au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de Covid-19. Astfel, începând de duminică, 19 decembrie, ora 06:00, și până pe 10 ianuarie 2022, intrarea pe teritoriul Greciei va fi permisă cu respectarea cumulativă a unor condiții.

aeroport Grecia pandemie Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Potrivit MAE, condiţiile sunt:

  • completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul este accesibil aici: https://travel.gov.gr/#/
  • prezentarea la intrarea pe teritoriul elen a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Cu privire la testul pentru Covid-19, acesta poate fi de tip PCR, efectuat în ultimele 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Greciei, sau antigen (rapid), efectuat cu 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul elen.

„Ambele tipuri de teste trebuie efectuate în laboratoare de referință din statul de origine sau de tranzit, ori în laboratoare publice sau private, certificate de autoritatea națională din statul respectiv. Documentul care atestă rezultatul testării negative poate fi redactat în limbile greacă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau rusă și trebuie să includă numele și prenumele persoanei, așa cum este menționat în documentul de călătorie (pașaport)”, arată MAE.

Sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 minorii cu vârsta de până în 5 ani.

MAE precizează totodată că „persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene și sunt diagnosticate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 la testările rapide efectuate, algoritmic, la punctele de control al trecerii frontierei sau cele care se infectează în timpul șederii pe teritoriul elen vor fi supuse măsurii carantinei pentru o perioadă de 10 zile (în cazul persoanelor nevaccinate), respectiv pentru o perioadă de 7 zile (în cazul persoanelor vaccinate cu schema completă, cu condiția trecerii unui număr de 14 zile de la ultima doză/doza unică) la reședință sau în locații anume desemnate”.

  • Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena - 00302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
  • De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă - 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic - 00306946049076.
  • MAE recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro.