Călătorii sunt nevoiţi să aştepte cel puţin două ore pentru a intra în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II (autostrada pan-europeană), din cauza traficului intens şi a triajului epidemiologic care se face la sosirea în România.

Vama NadlacFoto: Politia de Frontiera

Potrivit aplicaţiei online de monitorizare a traficului la frontiere de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, la Nădlac II sunt deschise şase artere de intrare în ţară pentru autoturisme, microbuze sau autocare, dublu faţă de o zi obişnuită, dar cu toate acestea timpii de aşteptare pentru formalităţi ajung la 120 de minute, scrie Agerpres. Aplicaţia precizează că timpii mari sunt cauzaţi de numărul ridicat de autovehicule care se prezintă la intrarea în România şi de triajul epidemiologic care se face în cazul celor care vin în ţară.

Călătorii care aleg să vină prin PTF Nădlac I (DN7) trebuie să aştepte cel puţin 40 de minute pe cele trei artere dedicate traficului uşor şi turistic. Autorităţile române arată că aici, pe lângă aglomeraţie şi triajul epidemiologic, este o problemă şi cu lipsa de personal din partea autorităţilor de frontieră ungare.

Probleme sunt şi la traficul greu, tot pe sensul de intrare în România. La Nădlac II, camioanele aşteaptă cel puţin 110 minute, în coloane formate pe cele patru artere deschise, iar la Nădlac I se aşteaptă 40 de minute.

Formularul de localizare a pasagerilor (PLF), obligatoriu din 20 decembrie la intrarea în România

Din 20 decembrie, persoanele care intră în România trebuie să prezinte obligatoriu la frontieră formularul de localizare a pasagerilor (PLF).

Când trebuie să completez formularul?

  • Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.

Cum se verifică formularul?

  • La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.

Cine are acces la datele personale completate în formular?

  • Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice, potrivit Guvernului.
  • Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane. STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.

Ce se întâmplă cu cetățenii care vor veni în România fără PLF?

  • Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore.
  • Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Cine verifică PLF-ul în punctele de frontieră?

  • La intrarea în țară, după verificarea cărții de identitate/pașaportului, în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul.

Dacă sunt persoane din aceeași familie care călătoresc împreună, completează toți formularul?

  • În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei.

Trebuie să introduc toate țările prin care am trecut?

  • În formular se introduc datele despre țara în care am călătorit, dar și cele ale țărilor pe care le-am tranzitat în ultimele 14 zile.
  • Declararea unor date false în Formularul digital de intrare în România intră sub incidența prevederilor Codului Penal și se pedepsește conform legii.

Dacă am greșit, pot edita formularul?

  • Odată salvat, formularul nu mai poate fi modificat. Dacă doriți să actualizați informațiile din formular, puteți să îl completați încă o dată și să salvați.
  • Toate formularele pe care le-ați completat la intrarea în țara noastră pot fi vizualizate în meniul „Listă formulare” din aplicație.

Ce se întâmplă cu formularele după completare?

  • Formularul ajută personalul medical să realizeze anchetele epidemiologice și să asigure măsurile sanitare.
  • Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Unde se stochează datele din formular?

  • Toate formularele se stochează în infrastructura de comunicații a statului român. Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane.

Dacă nu am adresă de e-mail cum completez formularul?

  • Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale.

Citește și: