Președintele Klaus Iohannis a precizat joi, la Bruxelles, că în cadrul Consiliului European se va discuta despre un nou vaccin pentru varianta Omicron, insistând asupra faptului că vaccinarea antiCovid este singurul mod de a opri răspândirea pandemiei.

Klaus Iohannis la BruxellesFoto: Presidency.ro

Despre pandemie

  • ”Vom avea o discuţie aplicată, este evident că există o îngrijorare larg răspândită în legătură cu noua variantă a virusului, numită Omicron, vom discuta ce se poate face în comun şi, foarte important, vom discuta despre cum vom obţine un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este între timp foarte clar pentru toată lumea - şi am discutat şi ieri cu alţi lideri - doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii”, a declarat Iohannis înaintea reuniunii.

Șeful statului a mai spus că acestea sunt teme complicate şi că speră să se ajungă rapid, joi, la o concluzie cum obţinem acest vaccin nou şi cum va fi achiziţionat şi împărţit între statele membre.

  • ”Sunt teme complicate, sper să ajungem azi rapid la o concluzie cum obținem acest vaccin nou și cum va fi împărțit”.
  • "Voi atrage atenţia să nu se exagereze cu măsurile de restricţionare, în special când este vorba de traficul de mărfuri, despre economia europeană şi sper să aungem la concluzii pozitive în acest sens", a mai spus Iohannis.

Despre prețurile la energie

A doua temă pe agenda Consiliului se referă la energie.

  • ”Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajuns gazul și prețurile la energie, dar și despre ce se poate face. Noi acasă am luat măsuri de compensare, însă acestea nu pot merge la infinit. Trebuie să vedem cauza. Nu întreaga capacitate de transport a rețelelor europene este folosită, și avem nevoie de concurență reală și o protecție a consumatorului”.

Despre strategia de securitate

A treia temă extrem de importantă pentru noi e tema securității strategice, este un document care va stabili cum se orientează UE în zona de securitate.

  • ”Voi sublinia importanța deosebită a regiunii Mării Negre, a consolidării securității strategice la Marea Neagră și importanța colaborării între UE și NATO. Nu putem să acceptăm în niciun caz paralelisme între UE și NATO voi explica toate aceste chestiuni”, a mai spus Iohannis.

Știre actualizată