Guvernul va adopta miercuri un pachet de măsuri sociale pentru copii, pensionari și persoane cu dizabilități, valabile din luna ianuarie a anului viitor, a anunțat premierul Nicoale Ciucă. Astfel, punctul de pensie va fi majorat cu 10% de la 1442 lei cât este în prezent la 1586 de lei. Alocația de stat pentru copii va crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități și se va introduce și a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități.

Sedinta Guvern CiucaFoto: Guvernul Romaniei

Principalele declarații ale premierului:

  • "Aprobăm în ședinta de Guvern de astăzi un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor și copiilor cu dizabilități așa cum ne-am asumat în programul de Guvernare.
  • Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10% incepând cu luna ianuarie 2022 de la 1442 lei cât este în prezent la 1586 de lei. Decidem de asemenea cresterea indemnizatiei sociale pentru pensionari cu 25% de la 800 de lei la 1000 de lei începând cu anul 2022.
  • De asemenea majorăm alocația de stat pentru copii și instituim acordarea anul viitor a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, respectiv a 13-a indemnizație. Mai exact, alocația de stat pentru copii crește la 600 de lei pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
  • De asemenea, alocația de stat va crește la 243 lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional până la terminarea acestora.
  • Alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserție.
  • Printr-o altă măsură stabilim acordarea în mod excepțional a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a pentru persoanele cu dizabilități indiferent de venituri. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată anul viitor, în luna ianuarie.
  • Aceste măsuri sunt în acord cu angajamentele asumate prin programul de guvernare si vor fi fundamentate și finanțate prin buget".

I. Cu cât ar urma să crească alocațiile pentru copii: Creșterea alocațiilor este ușor mai mare decât cea anunțată de Guvernul Cîțu

Potrivit proiectului de OUG, începând cu drepturile lunii ianuarie 2022 alocația de stat se stabilește în cuantum de:

- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale;

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap

Începând cu drepturile lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual din oficiu cu rata medie a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de OUG aflat pe masa Guvernului Ciucă.

În vara acestui an, Guvernul Cîțu a adoptat o ordonanță de urgență prin care s-a decis ca majorarea alocațiilor pentru copii care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie 2021, potrivit calendarului agreat de Guvernul Orban anul trecut, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022.

"Guvernul a stabilit joi majorarea alocației de stat pentru copii din ianuarie 2022 si indexarea acesteia cu inflația din ianuarie 2023. Astfel, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1. (3);

c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.", a declarat în 24 iunie 2021 premierul de la acea dată, Florin Cîțu.

II Punctul de pensie va crește cu 144 lei, la 1.586 lei, de anul viitor

Punctul de pensie se va majora cu 10%, respectiv 144 lei, ajungând astfel la 1.586 lei, începând din 2022, conform unui proiect de OUG al Ministerului Muncii, care de asemenea se află pe agenda de miercuri a Guvernului. În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, aceasta va urca cu 200 lei, la 1.000 lei.

Proiectul de OUG mai conține două prevederi:

  • 1. începând cu anul 2023 valoarea punctului se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • 2. Se modifică un articol din legea pensiilor din 2019 (127) în sensul că de la 1 ianuarie 2023 ar urma să crească punctul de pensie la 1.875 lei.

Probabil se va alege, în 2022 pentru 2023, tot o majorare din pix, în final.

Impactul bugetar pentru întregul an 2022 al celor două măsuri este de 106,9 miliarde lei. Astfel, 96,2 miliarde lei sunt pe Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și restul pe bugetul de stat.