Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în privința deciziei CSM de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, spunând că "dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme". Reamintim că CSM invocă "conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, iar Danileț afirmă că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

Catalin PredoiuFoto: Guvern
  • "Cazul domnului judecător Danileț este unul care a născut deja controverse și dezbateri aprinse într-un context și așa inflamat de întârzierile și blocajele agendei Justiției în 2021.
  • Sunt conștient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci și mai mult ”faliile” de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face și mai dificilă sarcina Ministerului Justiției de a lucra și coopera cu acest sistem pe teme sensibile", a scris Predoiu pe Facebook.

El afirmă că CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar "dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme".

Predoiu mai spune că este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra instanței de judecată, atât timp cât nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, iar judecătorul Danileț a anunțat că va ataca decizia CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție: "Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanța de judecată se va pronunța definitiv".

Cătălin Predoiu mai susține că prevederile privind sancțiunile disciplinare din lege au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislația germană, daneză, olandeză și suedeză, "țările cu cel mai ridicat nivel de exigență disciplinară din Europa": "Ele au fost adoptate în ciuda unei opoziții dure din partea PSD. Acum văd că ele sunt criticate de USR. Interesant!".

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM. Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”.

Dănileț: M-au exclus pentru două postări pe TikTok cum tai gardul viu și curăț piscina

  • ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină.
  • Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.
  • Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.
  • Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.

Cine sunt judecătorii din secția CSM care a decis sancționarea lui Danileț

Decizia de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD, a fost luată de către Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM.

Judecătorii care fac parte din acestă secție sunt:

  • Bogdan Mateescu, care este și președinte al CSM
  • Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena
  • Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
  • Andrea Chiș și Mihai Bălan

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.

Cristi Dănileț este cunoscut drept unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției.

Dan Barna: USR sesizează Comisia Europeană privind decizia absurdă a CSM de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileţ

USR sesizează Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț, iar deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, anunță vicepreşedintele USR Dan Barna.

  • "Stiu că după acest an de crize și dezamăgiri politice majore mulți dintre cei care am fost în stradă la Colectiv și la Ordonanța 13 simțim o mare frustrare și dezamăgire și lehamite.
  • Ceea ce i s-a întâmplat însă ieri judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în <> regimului Iliescu-Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu.
  • Să ne dăm bătuți, să tăcem dezamăgiți, să abandonăm comod ar însemna că toți anii aceștia din urmă, cu toate speranțele lor au fost degeaba. Ar însemna să ridicăm din umeri și să ne înclinăm în fața abuzului grosolan al unui sistem care are din nou sentimentul că și-a tras țara la cheie", a scris Barna pe Facebook.

El spune că USR va sesiza Comisia Europeană în legătură cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț, iar deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă astăzi.

Dan Barna mai arată că ceea ce se întâmplă în aceste zile în justiție este un atac grav și un avertisment la adresa magistraților independenți, "o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final".