Asociaţia de procurori Iniţiativa pentru Justiţie spune că decizia Secției pentru judecători a CSM de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț generează sentimentul că prin această sancţiune s-a urmărit revanşa faţă de o persoană care de-a lungul timpului a apărat de multe ori drepturile magistraţilor în faţa altor autorităţi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Asociația de procurori, condusă de procurorul militar Bogdan Pîrlog, este singura din sistem care a reacționat față de excluderea din magistratură a lui Danileț și sancționarea altor cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța.

  • "Excluderea din magistratură a judecătorului Cristian Danileţ pentru expunerea unor aspecte de viaţă privată în mediul virtual este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceeaşi secţie a clasificat ca fiind simple reverberaţii, opinii ale unor judecători de la instanţe din Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Botoşani sau municipiul Bucureşti care exprimau certe simpatii sau antipatii politice.
  • Acest mod de a aplica sancţiunile disciplinare denotă în rândul secţiei menţionate un indicativ de dublă măsură şi generează sentimentul că prin această sancţiune s-a urmărit revanşa faţă de o persoană care de-a lungul timpului a apărat de multe ori drepturile colegilor magistraţi în faţa altor autorităţi, care a reprezentat voluntar colegi în faţa Consiliului Superior al Magistraturii şi care a fost pentru o perioadă consilierul unui ministru ce a reformat justiţia.
  • Asociaţia trage un semnal de alarmă cu privire la sancţiunile aplicate judecătorilor Secţiei Penale a Curţii de Apel Constanţa, Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu şi solicită public demararea de anchete pentru a se stabili eventuala existenţă a unor fapte de corupţie legate de aplicarea acestor sancţiuni, cu atât mai mult cu cât de numele celor menţionaţi se leagă condamnarea definitivă a unor infractori notorii, cu mare influenţă publică", arată reprezentanții asociației.

Ei cer Consiliului Superior al Magistraturii să comunice dacă la momentul aplicării sancţiunilor judecătorii menţionaţi soluţionau dosare privind infracţiuni grave în care sunt judecaţi oameni politici sau apropiaţi ai acestora din mediul economic.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, considerat unul dintre magistrații reformiști, a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM. Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ICCJ.

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, explică Dănileț.

Alături de judecătorul Cristi Danileț, alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați de Secția pentru judecători a CSM. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam.