Cotidianul britanic Finacial Times publica un dosar dedicat Romaniei post-aderare, caracterizind situatia economiei cu expresia "Simtul directiei inca lipseste".

Conform Financial Times, Romania a facut pasi notabili in directia unei economii propulsate de investitii, oferind ca exemplu dezvoltarea orasului Cluj Napoca si pozitia sa din ce in ce mai dominanta, dupa ce finlandezii de la Nokia au decis sa deschida o unitate de productie in zona.

"Romania indeplineste 3 dintre criteriile stipulate in tratatul de la Maastricht si a fixat anul 2014 obiectivul de aderare la zona euro", scriu jurnalistii britanici care avertizeaza insa insa asupra unei dezvoltari economice inegale: cresterea economica este alimentata de consumul casnic, efect imbinat al cresterii salariilor si exploziei creditelor. Infuzia de capital a generat o marire a consumului, iar economia romaneasca este in pericol de supraincalzire", scrie Financial Times, care se intreaba in ce masura recesiunea din 2008 va afecta economia Romaniei.

Despre situatia procesului politic, FT crede ca este unul disfunctional, argumentind prin: "guvern minoritar care se chinuie sa puna la punct un buget extravagant; parlament incarcat de acuzatii de coruptie; un presedinte populist care blocheaza deciziile si numirile primului ministru".