Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis luni reprezentanților Comisiei Europene că va propune Guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi cu modificarea legilor Justiţiei, în următoarea sesiune parlamentară, care începe în februarie. În Parlament există deja un proiect de desființare a Secției speciale, modificat de fostul ministru Stelian Ion și blocat în Camera Deputaților.

Catalin PredoiuFoto: Agerpres

Conform Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a avut luni discuții cu reprezentanţii Comisiei Europene pe tema raportului MCV și a întârzierilor acumulate de România. Subiectele de interes pentru reprezentanții Comisiei Europene au fost: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

  • "Am trecut în revistă situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor MCV, în special desființarea SIIJ și adoptarea legilor Justiției, precum și diferitele proiecții tehnice de recuperare a acestora în 2021. Ministerul Justiției își va îndeplini toate obligațiile aflate în competența sa legală pentru realizarea acestor obiective. MCV poate fi realizat în măsura în care voinţa politică exprimată în programul de guvernare va fi transformată în voturi în Parlament pentru proiectele de lege cu care Guvernul îl va sesiza în domeniul MCV. MJ va coopera loial şi transparent în continuare cu CSM și Comisia Europeană pentru realizarea obiectivelor MCV.
  • MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 01.02.2022”, a susținut Cătălin Predoiu la finalul reuniunii.

Noua coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR și-a fixat termen 31 martie anul viitor pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cerință a Comisiei Europene, prin MCV. Potrivit programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDMR, în locul SIIJ însă se va înființa o altă structură.

CITEȘTE ȘI: Secția specială, doar 5 rechizitorii și peste 24,58 de milioane de lei cheltuiți în cei trei ani de existență / Câți bani s-au dus pe chirii pentru locuințe de serviciu și pe diurne