​La „Referendum”, luni seară, despre o idee care câştigă tot mai mult teren în lume: săptămâna de lucru de 4 zile - DA sau NU? Este punctul de plecare al unei dezbateri despre schimbările intervenite pe piaţa muncii, în urma pandemiei. La TVR 1, ora 21.00.

Referendum TVRFoto: TVR
  • Săptămâna de lucru de 4 zile - DA sau NU? La această întrebare sunt invitaţi să răspundă cititorii HotNews.ro. în cadrul unui sondaj odată cu începerea emisiunii. De asemenea, își pot spune părerea folosind sistemul de comentarii de la finalul articolului.

Pandemia a flexibilizat enorm piaţa muncii la nivel mondial şi, în acest context, câştigă tot mai mult teren o idee revoluţionară: săptămâna de lucru de 4 zile. A crescut numărul companiilor care au introdus programe pilot şi experimentează acest program, în ţări ca Islanda, Finlanda, Spania şi Noua Zeelandă, în timp ce guvernul de la Tokyo a făcut chiar o recomandare în acest sens angajatorilor din Japonia.

Despre „săpătămâna scurtă” şi alte subiecte discută Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum” pe 13 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Săptămâna de lucru de 4 zile devine un scenariu tot mai plauzibil la nivel mondial, în condiţiile în care pandemia a flexibilizat enorm piaţa muncii. Consideraţi că este o idee bună?, este provocarea pe care o lansează în această ediţie realizatorul şi moderatorul Mihai Rădulescu.

„Principalele argumente sunt creşterea productivităţii, îmbunătăţirea sănătaţii mintale a lucrătorilor şi... combaterea schimbărilor climatice. Altfel spus, muncim mai puţin, dar mai bine, şi suntem mai puţin stresaţi. În plus, salvăm planeta”, argumentează jurnalistul TVR alegerea acestui subiect de discuţie.

„Vrem să aflăm şi opinia publicului din România despre acest program: patru zile munceşti, trei te odihneşti, iar salariul e acelaşi”, mai spune realizatorul.

Săptămâna de lucru de 4 zile este însă doar punctul de plecare al unei dezbateri despre schimbările intervenite pe piaţa muncii din România (telemunca, programul hibrid, eficienţa muncii, reaşezarea unor activităţi) şi despre viitorul acesteia. Opinii avizate şi argumente pro şi contra ne aduc, în această ediţie, Radu Burnete de la Confederaţia Patronală Concordia, Bogdan Hossu, preşedinte CNS Cartel Alfa, Cristina Scutaru, specialist resurse umane, Răzvan Vasiliu, avocat specializat pe legislaţia muncii, Lavinia Ţânculescu-Popa, psiholog pe probleme de muncă, respectiv Mălina Mîndruţescu, jurnalist.

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi TVR1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea despre oportunitatea întemeierii Statelor Unite ale Europei, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.