Fostul vicepreședinte al ANAF Șerban Pop a fost retrimis în judecată de DNA, fiind acuzat de procurorii anticorupție că ar fi primit mită două milioane și jumătate de euro din cinci milioane de euro cât i-ar fi cerut unui om de afaceri pentru a aproba o soluție fiscală anticipată legată de o tranzacție. În acest dosar, fostul șef al Fiscului a fost trimis în judecată de către DNA în urmă cu doi ani, însă instanța supremă a retrimis DNA dosarul, pentru refacerea urmăririi penale.

DNA a anunțat luni că Șerban Pop, fostul vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost retrimis în judecată pentru luare de mită.
Aceasta, după ce în 24 martie 2021, în etapa premergătoare judecății (cameră preliminară), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a restituit DNA dosarul, în urma unei contestații formulate de fostul șef al ANAF.
Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu o ordonanță din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior. Între timp, în septembrie 2020, instanța supremă a emis o decizie a completului pentru soluționarea recursului în interesul legii prin care clarifică noțiunea de procuror ierarhic superior, explică DNA. În baza aceleiași decizii, magistrații ICCJ au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente ordonanței din 2019, inclusiv a rechizitoriului întocmit în acest dosar.
Conform DNA, după restituirea dosarului procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală: au infirmat soluția de clasare conform deciziei ICCJ, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a lui Șerban Pop.
Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Șerban Pop
Potrivit procurorilor, în perioada 31 ianuarie - 23 decembrie 2008, Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, i-ar fi cerut unui om de afaceri 5 milioane de euro, din care ar fi primit 2,5 milioane de euro. El ar fi primit banii în patru tranșe, în conturile unor companii off shore pe care le-ar fi controlat prin interpuși.
Procurorii DNA spuneau că fostul vicepreședinte ANAF ar fi primit acești bani pentru aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.
"După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar”, mai spuneau procurorii.