Medicul Irinel Popescu susține că dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA este „o încenare pusă la punct extrem de minuțios” de reprezentanții instituției, susținând că nu a promis sau a dat bani pentru a obține soluții favorabile din partea organelor de urmărire penală.

Irinel PopescuFoto: Agerpres

Directorul Centrului de Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, medicul Irinel Popescu, a fost trimis în judecată miercuri de către DNA, care îl acuză că ar fi încercat să le dea mită 100.000 de euro procurorilor care instrumentaru dosare penale ce îl vizau.

„Situația de fapt prezentată mass-mediei este trunchiată, contrara realității, menită doar sa inducă in eroare opinia publica inclusiv prin titlul pompos al informării respective: „Trimitere dare de mita soluționare dosar DNA”. În realitate, dosarul ce a făcut obiectul acestui comunicat reprezintă o înscenare pusa la punct extrem de minuțios de către reprezentanții DNA, fiind relevant ca opinia publica si reprezentantii mass-media sa cunoasca faptul ca subsemnatul NU am promis, NU am oferit si nici NU am dat vreunei persoane o suma de bani sau alte foloase, pentru a obtine solutii favorabile in dosarele aflate in instrumentarea organelor de urmărire penală”, susține medicul Irinel Popescu, într-un comunicat de presă.

Precizările lui Irinel Popescu:

  • Acest dosar a fost deschis după ce in dosarul in care eram cercetat (cauza redeschisa după ce se dispusese de către un procuror DNA o soluție de neîncepere a urmăririi penale fata de subsemnatul), toți experții, inclusiv expertul DNA, au concluzionat ca, in calitate de președinte al CNAS, am respectat întocmai legea, iar alegațiile privind presupusa fapta de abuz in serviciu erau vădit nefondate.
  • Desigur, pentru ca nu a convenit acuzării, expertiza a fost anulată iar subsemnatului i s-a realizat aceasta înscenare.
  • De asemenea, „încercările” amintite in ultima parte a comunicatului nu au fost realizate de subsemnatul, ci dimpotrivă de către reprezentanții DNA care au încercat cu ardoare sa formuleze acuzații de natura penală împotriva subsemnatului, acuzații care frizează ridicolul.
  • Nu este de neglijat nici împrejurarea in care acest dosar a fost trimis in judecată, având in vedere ca la data de 6 decembrie 2021, la termenul stabilit in cadrul dosarului nr. 9313/3/2021/a1 aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, ce are ca obiect presupusele infracțiuni de abuz in serviciu si luare de mita, a rezultat ca DNA a mintit instanta de judecata când a fost întrebata dacă a colaborat cu SRI in dosarele ce ma vizau.
  • Dintr-o alta perspectiva, tot instanța va stabili dacă organele statului au acţionat cu bună sau cu rea-credinţă, dacă au fost urmate procedurile legale pentru astfel de situaţii, dacă a existat vreo ipotetică faptă, dacă a existat vreun mobil ascuns, dacă au existat presiuni sau constrângeri, de orice fel.
  • Este regretabilă toată aceasta campanie concertată de discreditare a valorilor românești din medii precum educațional, cultural, medical, juridic, academic samd., sau a mediului de afaceri cu capital românesc.
  • Este regretabil că, în Romania anului 2021, în anumite cauze, unicul scop al procesului penal, respectiv aflarea adevarului într-o cauza penală, este deturnat în favoarea unor interese obscure ce nu au corespondent în valorile unui stat democratic.

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că l-a trimis în judecată pe chirurgul Irinel Popescu, pentru dare de mită, alături de administratorul unei firme, acuzat de complicitate la dare de mită. DNA susține că, în intervalul decembrie 2017 - februarie 2018, medicul Irinel Popescu, ajutat de cealaltă persoană trimisă în judecată în acest caz, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care instrumentau dosare în care ar fi fost vizat.Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.