"Cadrul legal actual nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante și atunci tipul acesta de sancțiuni, gradual, care implică responsabilitatea agentului economic sigur trebuie revăzut", a spus miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Închiderea activității, dar nu de la prima abatere, ar fi o propunere, a spus acesta. Și secretarul de stat Raed Arafat, a spus că e nevoie de măsuri mai dure, care nu pot fi luate decât în Parlament. În fapt, o astfel de lege tocmai a fost adoptată în Parlament.

Alexandru Rafila si Raed ArafatFoto: Captura Guvern

  • "Noi nu ne dorim să sancționăm pe nimeni, dar cred că toată lumea este de acord că acolo unde lucrează sau are o afacere trebuie să se respecte niște reguli. Cadrul legal actual nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante.
  • Atunci, tipul acesta de sancțiuni, gradual, care implică responsabilitatea agentului economic sigur trebuie revăzut astfel încât să avem o măsură pentru că dacă fiecare vrea să-și țină afacerea deschisă trebuie să respecte aceste reguli. (..)
  • Cadrul legal care determină agenții economici să respecte aceste reguli probabil trebuie revizuit.", a declarat miercuri Alexandru Rafila, după ședința de Guvern în care s-au anunțat măsuri de relaxare pentru Sărbători.

Nevoia unor sancțiuni mai dure pentru firmele care încalcă măsurile anti-COVID a fost reliefată și de secretarul de stat Raed Arafat, care a spus că o astfel de modificare legislativă nu poate fi realizată decât în Parlament.

  • "Dacă cu bună știință vrei să încalci regulile și știi foarte bine că autoritățile sunt cam limitate, în sensul că nu prea te afectează când vin să îți dea o amendă sau să ia o măsură, dacă o faci cu bună știință, continui să o faci cu bună știință.
  • A fost o tentativă în ultimele luni de a introduce unele măsuri mai stricte sau care să-i oprească pe cei care sunt tentați să nu respecte regulile (..), dar asta trebuie să fie doar la nivel de Parlament. Astfel de modificare legislativă nu poate fi realizată nici la nivel de Hotărâre CNSU, nici la nivel de Hotărâre de Guvern.
  • Așa că urmează să se discute și să se stabilească ce măsuri s-ar propune și să se meargă la nivelul Parlamentului pentru a găsi soluția optimă și să fie modificată cel mai probabil Legea 55 în acest sens.", a declarat Raed Arafat.

Acesta a fost completat apoi de Alexandru Rafila care a precizat că 'una dintre propuneri este să se închidă activitatea firmelor care încalcă regulile, dar nu de la prima abatere, ci gradual.'

Agenții economici care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID, sancționați complementar și cu închiderea temporară a activității - lege adopată în Parlament și trimisă spre promulgare

În ciuda declarațiilor celor doi oficiali guvernamentali, o lege care impune gradual sancțiuni suplimentare către firmele care încalcă în mod repetat măsurile anti-COVID tocmai a fost adoptată în data de 16 noiembrie de Camera Deputaților, for decizional.

"Întrucât în practică s-a constatat faptul că operatorii economici care au fost sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce prevederile legale, considerând că aplicarea sancțiunii contravenționale este nesemnificativă în raport cu profitul realizat în urma desfășurării activității interzise, considerăm necesară instituirea în acest caz și a unei sancțiuni contravenționale complementare. (..)

Astfel, opinăm că aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a închiderii pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea fără respectarea condițiilor stabilite, respectiv desfășoară activitatea suspendată temporar prin măsurile stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. (f), constituie o măsură adecvată și proporțională în cazul comportamentului menționat.", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Legea a fost trimisă spre promulgare în data de 24 noiembrie 2021.

Proiectul de lege a fost inițiat de Guvernul Cîțu, fiind anunțat în luna martie 2021 de ministrul Lucian Bode.