Guvernul a adoptat miercuri hotărârea cu noile măsuri de relaxare care urmează să intre în vigoare în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că măsurile au fost luate pentru că în România trendul cazurilor COVID-19 este descendent: "Sunt mulți care fac paralele cu măsurile de relaxare din cursul verii. Noi nu o să facem niciodată acest lucru, să luăm măsuri de relaxare pe trend crescător".

Alexandru RafilaFoto: Guvern

Guvernul a adoptat decizia de marți a CNSU fără niciun fel de modificări.

"Noi nu vom lua niciodată măsuri de relaxare pe un trend crescător al numărului de infectări"

"Aceste măsuri trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației și angajatorilor cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine dacât dacă există acest parteneriat. Această deschidere se datorează interesului ca în România viața să fie cât mai aproape de normalitate, dar nu putem ignora pericolul care urmează.

  • Sunt mulți care fac paralele cu măsurile de relaxare din cursul verii, care au fost luate pe un trend crescător constant. Acum suntem pe un trend descendent. Aceste reguli care par puțin mai relaxate trebuie respectate.
  • Decât să avem reguli extrem de dure limitative nerespectate, mai bine avem reguli mai relaxate, dar respectate.
  • În paralel, ne pregătim și de situația apariției noii tulpini emergente", a afirmat Rafila la finalul ședinței de guvern.

Guvernul va derula o campanie de informare. Comportamentul preventiv al populaţiei privind pandemia să devină o regulă

Guvernul, împreună cu autorităţile locale, va derula în perioada sărbătorilor de iarnă o campanie de informare, astfel încât "comportamentul preventiv al populaţiei" privind respectarea regulilor în contextul pandemiei de COVID să devină o regulă, a susținut Alexandru Rafila.

  • "Faptul că avem patru zile - 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie - în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecţiei.
  • De asta este, practic, posibilă organizarea în spaţii deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiţie: participanţii, populaţia, şi aici avem mare nevoie de ajutorul mass-media să promovăm un comportament responsabil.
  • O să facem o campanie la nivelul Guvernului, împreună cu autorităţile locale, dar şi cu diversele instituţii din cadrul Guvernului, încât acest comportament preventiv să fie regula.
  • Nu ne dorim sancţionarea, nu sancţionarea este cheia succesului, dar sigur că acolo unde se impun aceste lucruri, vor fi puse în aplicare", a declarat Rafila, care a vorbit despre "parteneriat, încredere şi comportament preventiv".

Noile măsuri care vor intra în vigoare în România

Interdicțiile de circulaţie pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19 vor fi eliminate, accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală, masca de protecție va fi obligatorie în aer liber doar în spațiile aglomerate, iar magazinele sau restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00, față de ora 21.00. De asemenea, în nopțile de Crăciun și Revelion localurile vor fi deschise fără limitare de oră și va fi permis accesul și celor testați.

Principalele modificări din hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România:

  • eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05:00 -22:00;
  • eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.