​​Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, George Gavrilă, a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de DNA că ar fi luat mită 10% din valoarea unui contract de 43.500 de euro. În același dosar au fost reținuți alți doi angajați ai ITM Ilfov și un inspector vamal, acuzați că ar fi luat mită pentru a permite deblocarea unor containere cu măști de protecție neconforme, care fuseseră reținute în port.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat miercuri că au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a cinci persoane:

  • George Gavrilă, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
  • Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă la ITM Ilfov, pentru trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată,
  • Florentina Alina Andrei, inspector de muncă la ITM Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
  • Daniel Cojocaru, inspector vamal la Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale),
  • O persoană asociată în cadrul unei firme, pentru dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).

Procurorii DNA spun că, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, George Gavrilă, în calitate de șef al ITM Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat de la administratorul unei firme o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el, cât și pentru Iulian Neagu (membru în comisia de recepție), astfel încât Inspectoratul de Muncă să atribuie în mod preferențial un contract de lucrări.

În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie 2021 și 6 decembrie 2021, Gavrilă ar fi primit, împreună cu Neagu, sume de bani reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de ITM Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro).

În 6 decembrie 2021, George Gavrilă și Iulian Neagu ar fi primit, conform DNA cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, iar procurorii au organizat un flagrant.

Tot în legătură cu respectivul contract, în iulie 2021, în calitate de ordonator de credite al ITM Ilfov, George Gavrilă i-ar fi cerut aceluiași administrator de firmă, pentru o altă persoană, servicii de încărcare și transport de deșeuri de la locuința acesteia. În 8 iulie 2021, firma respectivă ar fi făcut serviciile.

Conform DNA, într-un context separat, în 14 ianuarie 2021 Iulian Neagu, inspector de muncă la ITM Ilfov, ar primit mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 de lei, iar la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măști faciale.

În schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgență o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor ITM (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție. Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață.

Pentru a debloca transportul cu măști de protecție, în 13 ianuarie 2021, Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, ar fi cerut suma de 8.700 dolari și ar fi primit, de la aceiași doi oameni de afaceri, prin intermediar, suma de 20.000 lei.

Similar, Daniel Cojocaru ar mai fi cerut și în 17 februarie 2021 suma de 8.700 de dolari și ar fi primit de la aceiași doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măști importate din China.

După formalitățile vamale din Portul Constanța – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităților vamale. În acest context, ultima instituție a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măștile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea și securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar, pe inspectorul Iulian Neagu, care, în schimbul mitei primite (2.400 lei și un bax de 2000 măști faciale), ar fi emis adresa din care reieșea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar, susține DNA.

Într-un context separat, în alte trei împrejurări, Neagu ar fi cerut și primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Andrei Florentina Alina, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancțiuni cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

În acest dosar, în 6 decembrie au fost făcute 12 percheziții în București, Ilfov și Prahova, la sediul ITM Ilfov și la locuințele unor persoane fizice.

În 7 decembrie, cele cinci persoane au fost duse la Tribunalul București, care a dispus arestarea preventivă pentru Daniel Cojocaru, Iulian Neagu și persoana fizică asociată în cadrul unei societăți comerciale. În cazul lui George Gavrilă a fost dispus arest la domiciliu, iar Florentina Andrei a fost plasată sub control judiciar.