​Guvernul aprobă noile măsuri de relaxare înaintea Sărbătorilor și anunță că se pregătește pentru valul 5 al pandemiei. „Să identificăm de acum ce avem nevoie pentru valul 5”, a declarat premirul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guverni de miercuri.

Sedinta Guvern CiucaFoto: Guvernul Romaniei

„V-aș ruga să demarăm toate elementele de contract, de asigurare a medicamentelor, de asigurare a serviciilor medicale în secțiile ATI și dacă există posibilitatea, trebuie să existe posibilitatea, să îmbunătățim tot ceea ce reprezintă amnsamblul de activități pe baza experienței celor patru valuri prin care am trecut până acum”, a spus prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se evaluează „capacitatea de ăspuns la nivelul spitalelor”.

De asemenea, a precizat el, e lucrează la un proiect care să permită testarea extinsă, la nivelul medicilor de familie, pentru persoanele simptomatice sau care au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2. Sunt în curs de elaborare proceduri legate de tratamentul ambulatoriu al COVID-19, astfel încât presiunea pe spitale să fie diminuată, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a atras atenţia, totodată, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor trebuie să vină şi cu respectarea clară a legislaţiei.

„Foarte clar, pentru toţi operatorii economici care trebuie să respecte legislaţia, în privinţa măsurilor de protecţie, a gradului de ocupare a acestor instituţii, rebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor. Trebuie să ţinem lucrurile sub control şi să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, a mai spus ministrul Sănătății.