Sfârșitul anului 2021 vine cu surprize pentru bucureșteni, odată cu inaugurarea primei ediții a festivalului Lights On România în capitală, promițând un adevărat spectacol de lumini și emoții, cum rar ne este dat să avem parte.

Lighst On Romania - Bucuresti 2021Foto: Lights On România

În anul 2015 a început povestea Lights On, la inițiativa președintelui Asociației Daisler, Andi Daiszler. Acesta a propus municipalității clujene un concurs care să le ofere tinerilor artiști șansa de a-și înscrie ideile dedicate amenajărilor tematice pentru sărbătorile de iarnă. 2018 vine cu o schimbare de perspectivă, în acel an fiind lansat pentru prima dată circuitul instalațiilor, alături de artiști de renume, precum rusul Leonid Tishkov, palestinianul Alaa Minawi și britanicul Luke Jerram. Așadar, timp de o lună și jumătate a avut loc la Cluj-Napoca una dintre cele mai lungi celebrări dedicate luminii la nivel european. Așa că începând cu anul 2018, Lights On funcționează în dublă ipostază: concurs și festival de lumină.

Începând de atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, Cluj- Napoca prinde viață prin instalații de lumină care-ți taie răsuflarea. Ele reușesc să reactiveze spațiile în care sunt amplasate, reprezentând pentru artiști o bună oportunitate de afirmare, dar și nouă, privitorilor, ne oferă posibilitatea de a-i cunoaște și de a interacționa cu arta lor, dar și de a descoperi diferite părți ale orașului.

Gândește-te la Lights On ca la modalitatea perfectă prin care poți să-ți descoperi orașul, să te conectezi cu arta modernă și să sprijini artiști tineri și promițători. Unde mai pui că e punctul ideal de pornire a unei discuții despre viitor. ” - Andi Daiszler, fondatorul Lights On România

Breathe by Markus Anders & Circus Lumineszenz:

De atunci și până acum au avut loc 3 ediții ale festivalului de lumină Lights On în Cluj-Napoca, cea de-a patra urmând a se întâmpla anul acesta la București. Scopul principal a fost acela de a redescoperi locuri și de a conecta cât mai mulți oameni cu arta contemporană. Astfel, festivalul a depășit barierele Clujului, reușind astfel să ajungă și la cei care locuiesc în capitală sau în împrejurimi.

Primăria Sector 2 ne-a invitat să organizăm o ediție a festivalului Lights On la București, după ce au văzut cât de bine a ieșit ediția trecută de la Cluj-Napoca, în iarna lui 2020. Iar pentru noi a fost mereu important să putem împărtăși bucuria instalațiilor de lumină cu cât mai mulți oameni de peste tot. Așa că am acceptat cu drag invitația de a organiza o ediție Lights On la București.” - Andi Daiszler, fondatorul Lights On

După experiența celor trei ediții de festival din Cluj-Napoca, cea din București se anunță a fi una spectaculoasă. Instalațiile vor fi dispuse în cea mai mare parte pe teritoriul Sectorului 2, astfel vizitatorii având posibilitatea de a interacționa cu cât mai multe instalații și spații publice. La această ediție vor fi prezentate instalații deja consacrate, care au uimit privitorii clujeni și care reușesc la fiecare apariție să ne emoționeze.

Ediția din București va fi una spectaculoasă și aduce în fața publicului unele dintre cele mai impresionante instalații care s-au văzut în trei ani de Lights On România la Cluj-Napoca și nu numai. Celebra Gaia a lui Luke Jerram ajunge în premieră într-un parc din Capitală, Breathe a Circus Lumineszenz, Firefly Field și Social Sparkles de asemenea vor aduce zâmbete pe buzele tuturor și multe multe alte surprize.” Andi Daiszler, fondatorul Lights On

Dorim ca publicul să perceapă Lights On ca o ocazie unică în an de a interacționa cu arta contemporană în spațiile publice din propriul oraș și să îndemnăm vizitatorii să se lase cuprinși de farmecul instalațiilor de lumină prezentate. Fiecare lucrare are o poveste, o dinamică, o relație cu spațiul în care se află și un înțeles de descoperit.” - Daniel Popescu, director artistic Lights On

Astfel, începând cu data de 10 Decembrie, vă invităm să luați parte la prima ediție a festivalului Lights On în București. Majoritatea instalațiilor vor fi expuse în Sectorul 2 al Capitalei și vor putea fi admirate de toate privirile trecătorilor. Timp de 10 zile vom avea ocazia să vedem, să simțim și să ne bucurăm de lumină.

Așa arată lista completă a instalațiilor expuse în București:

Parcul Ioanid:

Gaia by Luke Jerram - powered by BCR

We are here by Silviu Ciora

Parcul Obor:

Firefly Field by Studio Toer - powered by Daisler Print House

Social Sparkles by Studio Toer - powered by Kingdom of the Netherlands

Parcul Sticlăriei:

Breathe by Markus Anders & Circus Lumineszenz

Private Moon by Leonid Tishkov

Parcul Tei:

Oumua by Circus Lumineszenz - powered by Asociația Daisler

Miniparcul Tudor Vladimirescu:

Tunelul by Silviu Ciora

Piațeta Bisericii Sfântul Silvestru:

Cerebrum by 6th Sense Design & Adi Bălan

Tunelul by Silviu Ciora:

Accesul este gratuit. Vizitarea e posibilă doar cu purtarea măștii și păstrării distanței minime de 1.5 metri față de persoanele din jurul nostru.

Organizat de Asociația Daisler, Primăria Sector 2 și Centrul Cultural Unesco MihaiEminescu.

Sponsorizat de CEC Bank, George by BCR, Kingdom of the Netherlands, ForumulCultural Austriac, Daisler Print House, Mercedes Benz by ATP Motors.

Parteneri media: Hotnews.ro, G4 Media, PressOne și Stickr.

Lights On București - Sector 2 - 10-19 decembrie 2021.

Articol susținut de Lights On România